Nema opasnosti od epidemije malih boginja

U Novom Sadu nema opasnosti od epidemije malih boginja, izjavila je za Radio 021 načelnica pedijatrije Doma zdravlja Milka Budakov, povodom informacija da je u našoj zemlji od početka godine registrovano oko 300 obolelih od ove bolesti.  
U Novom Sadu nema opasnosti od epidemije malih boginja, izjavila je za Radio 021 načelnica pedijatrije Doma zdravlja Milka Budakov, povodom informacija da je u našoj zemlji od početka godine registrovano oko 300 obolelih od ove bolesti. Komentarišući navode da nam opasnost od rubeola i malih boginja preti iz regiona, doktorka Budakov kaže da je u Pokrajini evidentirano samo nekoliko pojedinačnih slučajeva.

 

"Nema nikakve epidemije. Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine ukazuju uglavnom na postojanje virusnih infekcija, na teritoriji novosadske opštine registrovana su samo četiri slučaja obolelih od varičele, a morbila nemamo. Vakcinacijom je obuhvaćeno 97 odsto dece, tako da nema bojazni od širenja ovih bolesti", istakla je doktorka Budakov.

Prema njenim rečima, roditelji koji ne žele da vakcinišu decu obično to čine iz straha da dete ne oboli od autizma. "Takve informacije su mogli da pronađu na internetu ili pak imaju iskustva iz bliže okoline, ali to su pojedinačni slučajevi. Vakcinacijom su najmanje obuhvaćena deca iz romskih naselja, kao i raseljena lica sa Kosova i Metohije, koja su došla bez dokumentacije", navodi doktorka Budakov.

Ona  podseća da je vakcinisanje obavezno po zakonu i to u dva navrata, kada dete napuni godinu dana i potom sa navršenih 7 godina. Takođe, napominje da su vakcine besplatne i da će sva deca koja dođu u Dom zdravlja biti vakcinisana bez izuzetaka. (D.B)

  • aleksa

    11.05.2011 15:15
    epidemija
    naravno da nema a i da ima ne bi se objavilo...samo da podsetim prosle godine kad je iz velikog rita i banglades naselja dolazilo dosta bolesne dece zarazene bognjama niko nista nije smeo da objavi..ove godine opet smirite se ljudi i ne panicite...kako oni kazu za njih ima vakcina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti