Hitni pacijenti čekaju ceo dan na pomoć

Iako se Novosađani konstantno i u velikom broju žale na rad zdravstvenih ustanova, godinama izostaje poboljšanje kvaliteta usluga koje one pružaju.
Iako se Novosađani konstantno i u velikom broju žale na rad zdravstvenih ustanova, godinama izostaje poboljšanje kvaliteta usluga koje one pružaju.

Slušateljka Radija 021 kaže da se zbog bolova jednog jutra javila u Dom zdravlja, ali da su je zbog hitnosti uputili na novosadski Urgentni centar. Verovatno zato što je bila pri svesti, lekar u Urgentnom je nije pregledao odmah, već tek posle sat i po vremena. Potom je bilo potrebno uraditi odgovarajuće analize i snimanja, a onda je usledila još jedna tura čekanja od dva i po sata: "Da li je trebalo ja da čekam ili dečko koji je igrao košarku i koji je iščašio rame? Ili možda čovek koji je nogu povredio motornom testerom? Doktor ne zna kome će pre", kaže naša slušateljka.

Ona dodaje da je pomoć primila posle šest uveče, što znači da je kao hitan slučaj ceo dan provela u Domu zdravlja i Urgentnom centru. "Ne krivim doktore, ni tehničko osoblje, zato što su bili brzi, ali je pacijenata previše. Neka ministar kaže šta ima da kaže ili ko već ima da kaže; da li ih je sramota", pita naša slušateljka.

Ministarstvo i Sekretarijat ćute

A da li je i koga sramota, te šta nadležni čine kako bi bar hitni pacijenti što pre dobili pomoć lekara, nismo uspeli da saznamo. I dok u vojvođanskom Sekretarijatu za zdravstvo kažu da je pokrajinski sekretar Atila Čengeri na putu do sledeće srede, a da niko drugi iz sekretarijata ne može da priča na ovu temu, u Ministarstvu zdravlja se uopšte nisu javljali na telefon.

Malo više sreće imali smo s Kliničkim centrom Vojvodine, u kojem nam je rečeno da će nam za koji dan pripremiti precizne podatke o tome koliko im zapravo medicinskih radnika nedostaje, pa ćemo čuti i šta mogu da urade kako bi hitna lekarska pomoć bila bar približna tome.

Privatnici: Država drži monopol i veštački stvara gužve

I dok se u državnim institucijama ponašaju kao da je reč o problemu od juče, za privatne lekare nema dileme kada je reč o uzroku i rešavanju problema. Draško Karađinović iz Udruženja privatnih lekara i stomatologa kaže za Radio 021 da naši zdravstveni kapaciteti uopšte nisu mali, te da bi stanje bilo mnogo bolje kada bi država dozvolila integraciju privatnog i državnog sektora.

"Kada biste vi taj ogroman segment uključili u zdravstveni fond, na način da građani plaćaju uslugu onoliko koliko je propisao fond i u toj meri da budu refundirani, a razliku plate bilo iz džepa, bilo iz dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, mi bismo kroz demonopolizaciju imali smanjenje listi čekanja i veštačkih gužvi", tvrdi Karađinović.  

Tako bi i kod nas bilo kao na zapadu Evrope, gde je 80 odsto patologije tretirano na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno ambulantne medicine, kaže Karađinović i dodaje da su na taj način sistem promenile ne samo zemlje Evropske unije, već i sve druge koje im teže, ali da partijski i pojedinačni interesi sprečavaju promene kad nas, jer je reč o velikom ulogu, koji služi za punjenje partijskih kasa, ali i džepova onih koji ih kontrolišu. (Dejan Stojičić)

  • igor

    13.05.2011 08:20
    Ma dr Petrovicu svi te znamo odlicno. Najslabija si karika u nizu slabih u urgentnom! ali svi se kolektivno zapitajte da li vam je savest cista. olaksacu vam, nije. i to 100%!
  • organizacija

    13.05.2011 05:19
    pitanje sta smeju da urade u DZ...
    pre par godina je dete imalo napad laringitisa i gusilo se...dosli smo u dom zdravlja uredno u nocno dezurstvo, inhalirali su je ali samo fizioloskim rastvorom, jel kako nam je receno nisu smeli nicim drugim, pa su nas poslali u deciju bolnicu, tamo su nas primili na plucno, bili smo u bolnici 12 sati i tamo je inhalirana cime je vec trebalo, posle kad smo se javili nasem lekaru, kad smo izasli, procitao je sta su davali detetu, i on je rekao da oni ne smeju da inhaliraju time, nego samo fizioloskim i da ne zna zasto jel bi on isto to dao...dal se to do danas promenilo ja ne znam, nismo imali te probleme kasnije...al organizacija nije u redu, verovatno sto o tome odlucuje onaj koji nema veze sa medicinom....
  • Rina

    13.05.2011 00:42
    Godisnje placam 24840 dinara za zdravstvo a lecim se kod privatnika zbog brzine i sa kojom me primaju i strucnosti za 14000 (sto ukljucuje vadjenje krvi, rentgen, ultrazvuk i sve sto je potrebno.) Onu gore pomenutu svotu bacam niz vodu jer zakonski moram da je platim. Ne zelim da cekam na doktora da me primi, da cekam na uput, da cekam na prijem kod specijaliste sa tim uputom i da mi on, nakon 5 minuta pregleda (od kojih je bar 3 otislo na razgovor sa kolegama i na ukucavanje mojih podataka!) uspostavi dijagnozu. Hej, ajde da organizujete takmicenje u naj brzem uspostavljanju dijagnoze? Palac desne ruke mi je otisao zahvaljujuci ovoj brzoj dijagnostici... i nikom nista! To je bio okidac da prestanem da koristim zdravstvenu knjizicu i idem kod privatnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.