FOTO: Ratna propaganda u Vojvodini '41-'45

Izložba "Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945. otvorena je u Muzeju Vojvodine, a predstavlja propagandne uticaje kojima su bili izloženi Vojvođani u vreme Drugog svetskog rata.

Izložba "Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945. otvorena je u Muzeju Vojvodine, a predstavlja propagandne uticaje kojima su bili izloženi Vojvođani u vreme Drugog svetskog rata. Kako za 021 kaže devedesetšestogodišnja narodna herojka Ida Sabo, ova izložba je naročito značajna za mlađu populaciju, koja je revizijama školskog programa ostala uskraćena za bitne informacije i istorijsku istinu o zločinima fašizma.

"Nažalost, školska omladina nema u udžbenicima informacije koje bi mogle da im stvore jasnu sliku o tome kakve je sve zločine fašizam počinio u svetu, a naročito kod nas. Zbog toga bi bilo dobro da svi vide kako je njihov grad izgledao za vreme rata sa tom pogubnom ideologijom, kad već u školi ne mogu  o tome da nauče nešto", kaže Ida Sabo.

Ova izložba je i deo programa pete "Noći muzeja" u Novom Sadu, a pored uvida u propagandu nudi publici i filmske žurnale iz vremena Drugog svetskog rata koji, između ostalog, prikazuju i snimke Novog Sada i drugih gradova u to vreme. Autorka postavke je Kristina Meneši, kustoskinja istoričarka. (M.S.)

 

  • 12.05.2011 16:17
    Cija je ovo anti propaganda ili propaganda cega?
    Samo jedan detalj sa prikazane fotke,
    Nacistika zastava, simbol zla za vreme II sv.rata i zastava Jevreja
    I sta su kustosi muzeja sa takvim aranziranje eksponata zeleli da kazu ili prikazu?
  • МИРЕ

    12.05.2011 13:05
    Лепа збирка историје...
  • Vukajlo

    12.05.2011 11:21
    Totalno pogresan naziv izlozbe jer polovinu eksponata cine ratni propagandni posteri Nediceve Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti