Novosađani uskoro dobijaju "rent-a-bike"

Krajem juna na novosadskim ulicama naći će se bicikli za iznajmljivanje.
Krajem juna na novosadskim ulicama naći će se bicikli za iznajmljivanje. Zahvaljujući projektu "NS bike", koji je pokrenuo "Parking servis", Novosađani će prvi u Srbiji moći da koriste ovu uslugu.

Kako je Radiju 021 rečeno u ovom preduzeću, "rent-a-bike" će biti dostupan na pet lokacija u gradu - kod Železničke stanice, Srpskog narodnog pozorišta, u Kampusu, kod Spensa i na Štrandu. Bicikla su brendirana, nosiće oznaku Grada i građani će moći da ih iznajmljuju za simboličnu cenu, koja će tek biti određena.

Novosađanima će za početak biti na raspolaganju 125 gradskih bicikala, a sve biciklističke stanice će biti pod video nadzorom. - Već prilikom iznajmljivanja bicikala će se identifikovati korisnik, a ljudi iz Parking servisa će kontrolisati gde je bicikl preuzet, a gde vraćen. Postojaće o određeni bezbednosni sistemi koji bi trebalo da zaštite bicikle od "pozajmljivača" - kažu u Parking servisu.  

Navode da će sva sredstva prikupljena iznajmljivanjem bicikala biti utrošena u humanitarne svrhe, za šta će se otvoriti poseban žiro račun. Ujedno, cilj je da se doprinese smanjenju saobraćajnih gužvi, pritiska na parkirališta za automobile kao i da se doprinese zaštiti životne sredine.

U Novom Sadu trenutno postoji 14 parkirališta za bicikle, a "Parking servis" namerava da ove godine proširi kapacitete na još nekoliko lokacija, kao i da  postavi video nadzor na onim parkiralištima gde to nije učinjeno. (D.B)

  • Tijana

    02.06.2011 03:16
    Superiška :))
    E ovo je super stvar i ideja, samo se nadam da se neće izjaloviti. Podrška za akciju koja bi mogla da probudi svest o tome da nam je potrebno i nekoliko lepih staza na kojima bismo vozili ova divna prevozna sredstva, jer su biciklističke staze u zaista lošem stanju u gradu. Bilo bi to idealno! Mogla bi i neka radna akcija da padne ko nekada za vreme stare Jugoslavije...
  • Cale

    01.06.2011 08:14
    Sale, ne radi ti mozak
    Jesu i Kopenhagen ili Amsterdam ruralne sredine u brdima?! U ovim gradovima je bicikl najcesce prevozno sredstvo. Ako si srakastican razumem, ako ne - ti ispadas primitivan.
  • Sale Novosadjanin

    31.05.2011 22:53
    Nema voznje kroz centar i TACKA. Ovo je urbano VOJVODJANSKO naselje, a ne planincina sa koje ste sisli.

    Dosta je bilo tiranije bg bih i mne poltrona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti