Sutra odluka o kreditnom zaduženju Grada

Skupština grada sutra će razmatrati predlog da se Novi Sad zaduži 3,5 milijardi dinara putem emisije municipalnih obveznica, kako bi se finansirao nastavak izgradnje Bulevara Evrope i gradnja kanalizacione mreže u gradu i prigradskim naseljima.
Skupština grada sutra će razmatrati predlog da se Novi Sad zaduži 3,5 milijardi dinara putem emisije municipalnih obveznica, kako bi se finansirao nastavak izgradnje Bulevara Evrope i gradnja kanalizacione mreže u gradu i prigradskim naseljima. Najbolje uslove za pokrovitelja dostavila je "Unikredit" banka koja nudi otplatu kredita na 11 godina, sa grejs periodom od 24 meseca, uz efektivnu kamatnu stopu od 6,25 odsto na godišnjem nivou.

Gradski parlament bi trebalo da usvoji i završni račun budžeta za prošlu godinu. Član Gradskog veća za finansije Živko Makarić kaže da je ostvaren suficit od 350 miliona dinara, dok su ukupna neutrošena sredstva, koja se iz prethodnog perioda prenose u ovu godinu 1,6 milijardi dinara i ona će biti predmet rebalansa na junskoj sednici. Do tada bi trebalo da se odluči na koji način će taj novac biti utrošen, ali se pretpostavlja da najveći deo ide za završetak ili proširenje infrastrukturnih objekata i socijalna pitanja.

Razmatraće se i predlog o utvrđivanju stope poreza na imovinu, po kojem se očekuje povećanje za 10 odsto. Pred odbornicima će se konačno naći i predlog novog sistema obračuna i plaćanja grejanja po utrošku, koji bi se, kako je ranije najavljivano, primenjivao od oktobra 2012. godine.

Među tačkama dnevnog reda je i predlog Komisije za obeležavanje praznika da se u kalendar značajnih datuma u istoriji Grada uvrsti 30. septembar 1911. godine - dan kada je puštanjem u rad prvog električnog tramvaja započet organizovani linijski prevoz putnika u Novom Sadu. Inicijativu za obeležavanje ovog datuma pokrenulo je Gradsko saobraćajno.

Sednica Skupštine grada zakazana je za sutra u 10 časova. (D.B)

  • Besni građani

    27.05.2011 10:58
    Demokratijoooooo
    Rodni: Ja ću da uzmem zajam da završim šta se može završiti pred izbore, a vi posle vidite kako ćete to vraćati... ma imam nekog prijatelja u Unikredit banci... biće to sve ok, samo potpiši.
  • Vojkan

    26.05.2011 20:34
    Ni Rodni ne zna šta je "municipal"
    Kad sam ja bio mlad to se zvalo KREDIT!


    "Najbolje uslove za pokrovitelja dostavila je "Unikredit" banka"

    Znači da je ta banka pokrovitelj/prijatelj grada/ čitaj budući vlasnik celog grada

    "koja nudi otplatu kredita na 11 godina"
    Pa, da li je kreditor ili municipal?

    Sve u svemu, ode Atina na doboš!
    I to će nas prodati na našoj rođenoj Najlon pijaci!


    Rodni!!!!
    Raspiši zajam za Novi Sad!
    Svi ćemo dati po malo i imaćeš sve te pare za godinu dana! A i šta ćeš ti da radiš as tim parama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti