Nedovoljno predavanja na stranim jezicima

Redovna nastava na stranim jezicima na Univerzitetu u Novom Sadu (UNS) prava je retkost i ona je organizovana samo na Filozofskom fakultetu i to za pripadnike nacionalnih manjina.
Redovna nastava na stranim jezicima na Univerzitetu u Novom Sadu (UNS) prava je retkost i ona je organizovana samo na Filozofskom fakultetu i to za pripadnike nacionalnih manjina. Jedina visokoškolska ustanova na kojoj su organizovana redovna predavanja na engleskom je Medicinski fakultet.

Ovaj problem naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju međunarodne studentske razmene, koje su suština Bolonjskog sistema studiranja. Predstavnik kancelarije za međunarodnu saradnju Miloš Milutinović kaže za Radio 021 da strani studenti koji dolaze u Novi Sad nastavu najčešće ne mogu da slušaju na maternjem jeziku.

"U većini slučajeva studenti koji dolaze na razmenu na Univerzitet u Novom Sadu, nastavu slušaju ili na srpskom ili imaju konsultacije sa predmetnim profesorima na engleskom jeziku. U određenim slučajevima, kao što je Medicinski fakultet, studenti imaju redovnu nastavu i na engleskom", kaže Milutinović.

Prema rečima v.d. dekana Filozofskog fakulteta Ivane Živančev Sekeruš, u ovoj ustanovi predavanja na engleskom ne postoje, ali profesori ipak izlaze u susret inostranim studentima tako što posle nastave organizuju konsultacije na ovom ali i nekim drugim jezicima. "Imamo tri, četiri grupe na kojima studenti mogu da slušaju predavanja na maternjem jeziku, dakle mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom. Svi ostali koji nemaju želju da uče srpski, mogu dobijati po potrebi konsultacije na engleskom i nemačkom", kaže Sekeruš.

Uprkos olakšicama koje nastavno osoblje novosadskih fakulteta pruža strancima, domaći studenti u inostranstvu su u znatno boljem položaju zbog toga što većina evropskih univerziteta ima organizovanu nastavu na engleskom jeziku koji je našim studentima najpoznatiji.

  • Lusi NS

    28.05.2011 11:09
    @Maki:sorry,stavila sam pogrešan nick,prethodni komentar,kao i želje su upućeni tebi:))
  • Maki 90

    28.05.2011 09:35
    Slažem se sa tobom da se na pojedinim fakultetima nastava sluša na engleskom jeziku,ipak na većini fakulteta nastava je na jeziku te zemlje.Primera radi u Francuskoj ili nemačkoj na određene fakultete primaju studente,koj perfektno govore njihov jezik.Naravno da studenti na razmeni ne plaćaju školarinu.Na Medicinskom fakultetu nije u pitanju razmena studenata,pa sam zato navela cenu.Tebi želim mnogo uspeha na fakultetu i u privatnom životu.Pozdrav.
  • maki 90

    28.05.2011 07:30
    @ lusi NS
    Sledece godine idem da studiram u Grac, a nastavu cu slusati na engleskom jeziku. Slican slucaj je i u Holandiji, Litvaniji i drugim zemljama koje ucestvuju u programima razmene. Fondacija koja organizuje razmene placa skolarinu, tako da stranci to ne placaju, isto kao sto ni ja necu platiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti