Sindikalci: "Grad uništava JKP Put"

Radnicima gradskog preduzeća "Put" juče su isplaćene aprilske zarade, posle 16 dana kašnjenja.
Radnicima gradskog preduzeća "Put" juče su isplaćene aprilske zarade, posle 16 dana kašnjenja. U firmi ističu da je do kašnjenja došlo zbog slabe naplate i manjeg priliva novca u gradski budžet.

Prethodno su radnici u otvorenom pismu upozorili javnost na loše stanje u tom javnom komunalnom preduzeću i zapitali gradonačelnika Igora Pavličića da li to znači uvod u lošu privatizaciju. U pismu se navodi da preduzeće ima velika potraživanja od strane grada, odnosno Zavoda za izgradnju grada, te da zbog toga nije u mogućnosti da izmiruje svoja dugovanja i obaveze prema dobavljačima, kao ni prema svojim radnicima koji su maksimalno angažovani na gradilištima sa produženim radnim vremenom, a takode i za vreme vikenda.

Kako za 021 kaže predsednik sindikata ovog preduzeća Vladimir Plavšić, bez obzira koliko radili i koliki profit donosili, u Gradu nikad nema novca za puteve.

"Mi imamo preko 100 miliona zarađenog novca, a tek desetak za plate. Sva javna preduzeća u Novom Sadu funkcionišu putem "živog novca", dok jedino mi i "Zelenilo" čekamo da nam Grad fakturiše. Kažu biće para danas, sutra, prekosutra... a nama sa druge strane naši dobavljači puštaju menice, zbog čega smo i bili u blokadi", kaže ovaj sindikalac.

Plavšić dodaje da ovakva nebriga nije samo problem putara, već i svih Novosađana, jer se organizovanim neulaganjem uništava putna infrastruktura. "Oni stalno tvrde da nemaju dinara u budžetu. Kažu, strpite se, a ne kažu - pa nemojte raditi kad nema novca. U Novom Sadu se od cele Srbije najmanje ulaže u puteve, pogledajte na šta liče ulice grada", žali se Plavšić. Sindikalci smatraju da je rukovodstvo dodatno pogoršalo stanje uzimajuci kredite da bi se održala likvidnost, a da je umesto toga situacija još gora.

Direktor "Puta" Predrag Radmilović izjavio je da ne beži od problema, ali da stanje nije tako alarmantno kako ističu sindikalci. On navodi da se krediti redovno servisiraju, te da ovo JKP deli trenutno tešku sudbinu putarskih preduzeća u državi. (M.S.)

  • Ja

    08.06.2011 17:29
    PLATE
    Kako to da nema para za plate i putne troskove kad se direktor vozika u firminoj insigniji dan i noc. Jel to mozda od Milosevicevih socijalista dobio ili mu je PRVA DEMOKRATSKA VLAST TO DOZVOLILA. Otkud pare za stan od 124 kvadrata direktoru.Zasto malo policija ne proceslja ugovore.
  • komunalac

    29.05.2011 13:06
    krpimo rupe i pomalo kraduckamo
    Prvi put da mi komentar nije objavljen i to na gornji tekst.Da se ne ponavljam , predlazem radnicima jkp "PUT" da zahtevaju od nadleznih gradskih sluzbi da saopste koliko je radova za racun grada obavio "PUTINVEST" i koliko mu je za te radove isplaceno.Cak i farbanje putne horizontalne signalizacije delom izvodi preduzece "SIGNAL". Ako se radnici budu prepustili "sindikalcima" da brane njihove interese, unapred su osudjeni na propast.Stitite svoje preduzece dok postoji jer sutra ce biti kasno.Radna knjizica pa pravac "BIRO"
  • gradjanin pokorni

    28.05.2011 17:14
    privatniku
    Leba ti kažii mi koji član zakona to kaže za 30 dana i ne lupetaj,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti