Više od 2.000 dece bez mesta u vrtiću

Pravo na boravak u vrtiću u narednoj školskog godini, prema rang listi koja je objavljena jutros, zasad je ostvarilo 1.105 mališana, dok je nešto više od 2.000 trenutno ispod crte.
Pravo na boravak u vrtiću u narednoj školskog godini, prema rang listi koja je objavljena jutros, zasad je ostvarilo 1.105 mališana, dok je nešto više od 2.000 trenutno ispod crte.

Direktor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Borislav Samardžić rekao je za Radio 021 da je odbijeno 1.305 zahteva dok je čak 785 roditelja konkurisalo na mesta koja nisu raspisana.
"Mi smo dali oglas u kojem je jasno objavljeno koja mesta su slobodna u svakom vrtiću i za koji uzrast. Njih 785 je praktično poslalo nevažeću molbu", istakao je Samardžić.

Direktor "Radosnog detinjstva" je rekao da će, pošto prođe rok za žalbu, zatražiti od Grada da se upisne kvote prošire. "Ostalo je oko 790 slobodnih mesta i ona će biti ponuđena roditeljima koji nisu uspeli da upišu dete u željeni vrtić. Potom ćemo, kao i prethodne godine, poslati zahtev Gradskoj upravi za obrazovanje da odobre upis preko normativa za još 20 odsto", navodi Samardžić, dodajući da će se do značajno smanjiti listu čekanja. Ove godine je na 1.890 slobodnih mesta pristiglo blizu 3.500 prijava, a Samardžić podseća da se i prošle godine ispod crte našlo puno mališana što je tokom godine svedeno na 48.

S obzirom na to da je Zakonom o predškolstvu predviđen manji broj dece u grupama, iz Gradske uprave nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li će se i ove godine odobriti proširivanje upisne kvote za vrtiće. Umesto toga, saopšteno nam je da Grad u okviru svojih mogućnosti ulaže maksimalne napore za rešavanje tog pitanja. Dodaje se da su izvorni prihodi Grada 13 milijardi dinara, a da je 2,1 milijardu budžet Predškolske ustanove, što "dovoljno govori koliko Grad izdvaja za ove namene".

Problem bi donekle trebalo da reši i izgradnja novog vrtića u Radničkoj 20, gde bi trebalo da bude smešteno oko 350 dece. (D.B)

  • Katarina

    27.06.2012 13:32
    Rok
    Mene od svega najvise boli sto su rezultati konkursa bili 08.06. a nama kad smo predavali papire je bilo receno da ce biti 18.06. te da je samim tim prosao rok za zalbe. Kakva je ovo drzava i sistem?
  • vesna

    05.07.2011 19:50
    prosto neverovatno
    Prica se o slobodnim mestima u vrticima i cak o povecanju kapaciteta za jos 20%, a niko nepostavlja pitanje kakvi su to uslovi u kojima deca borave kad u grupi ima 30-40 dece.A vaspitaca tri eventualno cetiri. Sta dalje pricati, samo reci da li se one mogu posvetiti svima njima, nahraniti, presvuci, izvesti na svez vazduh...Zalosno je sto o tome niko nerazmislja, jer smatram da je to haos za decu a i vaspitace.
  • UXON

    03.06.2011 21:37
    Ista prica
    Resenje je vrlo jednostavno.
    Roditeljima u ruke vaucer . Onoliki koliko pravo vec ostvaruju u RD. Pa da vidis kako nicu vrtici i svi se bore za tu lovu. Ne bi znao koji je lepsi.
    Ako Grad vec placa za svako dete onda nek neko drugi gradi vrtice!! Ne bi znao koji je lepsi i koji bolji. Grad onda lepo uposli svoju administraciju i da se u kontrolu, kad vec placaju ljude za to(Inspekcije i sl)
    Ovako ubise privatnike pa ce da ponude nekom "Strateskom partneru" RD za saku klikera

    Otisli smo i u K...u smo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti