Veći rizik od trovanja hranom

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Novom Sadu se od početka godine 158 osoba otrovalo hranom.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Novom Sadu se od početka godine 158 osoba otrovalo hranom. Kako piše "24 sata", među tim slučajevima je i sedam manjih porodičnih epidemija, i to zbog konzumiranja krempita i sladoleda domaće proizvodnje, a tri epidemije registrovane su među radnicima sa kolektivnom ishranom.

Lekari upozoravaju da se hrana lakše kvari kada su spoljne temperature visoke, pa će biti i više obolelih tokom leta. - Češće konzumiranje epidemiološki rizičnih namirnica, kao što je sladoled, zatim smanjenje odbrambene želudačne barijere zato što se piju veće količine tečnosti, kao i povećan broj muva doprinosi tome da leto bude sezona akutnih crevnih zaraznih bolesti - kaže Svetlana Ilić iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Hrana je idealna podloga za razmnožavanje bakterija, a ukoliko je spoljna temperatura u rasponu od 20 do 40 stepeni, već posle dva do tri sata broj bakterija se meri milionima. Najčešći rizici koji izazivaju trovanje su nedovoljno termički obrađene namirnice, kao što su sirova jaja u filovima, kremovima, sladoledu i majonezu, rovita jaja i meso sa roštilja.

Do sada je u Klinici za infektivne bolesti ležao jedan mladić zbog trovanja hranom. Lekari sumnjaju da je uzrok najverovatnije majonez jer je ovaj srednjoškolac prijavio da je jeo sendvič.

  • Grk

    31.05.2011 07:15
    Jovo, pa nema razloga da pijete kravlje mleko u bilo kom razdoblju svog života. Ono je predviđeno za telad, a ne za ljude i svi bi trebali da prestanemo još danas da ga pijem.
  • jova limanac

    30.05.2011 19:52
    Krenuo sam večeras deci da spremam večeru, otvorio sam novi tetrapak svežeg mleka, koji treba da istekne tek za dva dana, osetio sam da čudno miriše, liznuo ga i momentalno ga ispljunuo u sudoperu, jer je bilo u rangu najgoreg sirćeta. Otvorio sam drugi tetrapak, sa istim rokom trajanja, i miris mi je bio dovoljan, nisam morao ni da prinosim ustima. Tako da pazite kad uzimate mleko, neću spominjati ko je proizvođač, ali obavezno njušnite i liznite pre upotrebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti