Grom ponovo zaustavio sat na katedrali

Sat na crkvi Imena Marijina na Trgu slobode već nekoliko dana pokazuje isto vreme, 8 časova i 2 minuta.
Sat na crkvi Imena Marijina na Trgu slobode već nekoliko dana pokazuje isto vreme, 8 časova i 2 minuta.

Kako saznaje Radio 021, trenutni razlog zbog kojeg kazaljke stoje na novosadskoj katedrali je udar groma, prilikom nevremena, usled kojeg je, pre otprilike dve nedelje, gotovo ceo grad bio paralisan.

Za održavanje ovog sata zaduženi su majstori iz Bačke Topole, koje angažuje sama crkva. Popravka košta 60.000 dinara, ali, kako smo saznali, problem nije u novcu, nego se čeka procena šta bi od delova mehanizma na satu trebalo zameniti.

U crkvi se nadaju da će kvar biti otklonjen za nekoliko dana i da će sat ponovo biti u funkciji.

  • @1694

    08.06.2011 07:20
    Ko su Kinje?
  • 1694.

    07.06.2011 22:58
    Pored navedenih Katedralnih hramova na teritoriji Vojvodine postoji i Katedrala u Ruskom Krsturu (zapadna Bačka) središte grkokatolika/kinja u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.
  • @ ns

    07.06.2011 16:56
    "s tim sto pravoslavne crkve nikada se nisu nazivale katedralama...".

    Knjigu u sake ti derane. Jos kako se izmdju ostalog i pravoslavne crkve u kojim stoluje episkop nazivane i jos uvek se zovu "katedralnim hramovima". Ako pogledas na prvim stranicama crkvenih knjiga koje se koriste u Sabornoj crkvi u Novom Sadu na svakoj pise "katedralni hram Sv. Georgija". Samo sto je taj izraz jako slabo u upotrebi medju narodom pa se vecinom koristi izraz "saborna crkva". A sto se tice Petrovaradina i katedrale proveri malo bolje. Petrovaradinci ni jednu svoju crkvu nisu zvali katedralom jer za to do nedavno nije bilo ni potrebe. Tek pre neku godinu formirana je "sremska biskupija" sa sedistem u Petrovaradinu a ona crkva u Strosmajerovoj, kod stepenica kojim se penje na Djavu, postaje katedralna jer tu u Strosmajerovoj odseda biskup Djuro Gasparovic. Medju narodom obicno vlada misljenje i ubedjenje da ako se nesto zove katedrala da to mora biti velika gradjevina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti