Postupak provere člana Gradskog veća Milovana Amidžića zbog prijave imovine, ali to više ne mora da ga brine

Agencija za sprečavanje korupcije još uvek vodi postupak protiv bivšeg direktora GSP i aktuelnog člana Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovana Amidžića, zbog sumnje da je ovaj funkcioner prekršio zakon jer nije redovno prijavljivao imovinu i prihode.
Postupak provere člana Gradskog veća Milovana Amidžića zbog prijave imovine, ali to više ne mora da ga brine
Foto: 021.rs
Istraga se vodi po osnovu njegovih ranijih funkcija i to kao rukovodioca GSP i v. d. direktora "Stana", napominju za 021.rs u Agenciji za sprečavanje korupcije.
 
Javni funkcioneri dužni su da podnose izveštaje Agenciji u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja, kao i u istom roku kad im prestane javna funkcija. Poslednji izveštaj koji je Amidžić podneo bio je onaj iz 2016. godine, iako je od tada do danas bio na funkcijama bez da je o eventualnim promenama u svom imovinskom statusu i/ili svim prihodima obavestio Agenciju.
 
U ovom trenutku, pretragom registra imovine i prihoda funkcionera na sajtu ACAS, nema nikakvih podataka u vezi sa Amidžićem. U registru funkcionera još uvek je upisan kao v. d. direktor GSP, iako već mesecima nije na toj funkciji.
 
Ista situacija važi i za ostale aktuelne članove Gradskog veća, kako za one koji su ostali u foteljama, tako i za nove ljude. Niti za jednog od 11 članova veća (mimo gradonačelnika Novog Sada) ne postoje ažurirani podaci o funkcijama, ali ni o imovini i prihodima - iako su pojedinima prihodi sada veći, shodno avanzovanju u upravi. 
 
U Agenciji za borbu protiv korupcije u oktobru su poručili za 021.rs da dva pomenuta izveštaja koja se tiču statusa Milovana Amidžića, iako postoje, nisu vidljivi u registru zbog trenutnih tehničkih problema. Izgleda da ti problemi i dalje postoje jer ova dva, za sada jedina postojeća izveštaja i dalje nema u registru.
 
Nikakvi javni imovinski podaci ne postoje ni za nove članove veća poput Dine Vučinić i Dragana Stajića.
 
Zbog čega to više neće biti problem?
 
Ovi izveštaji nikada ni ne moraju da se pojave u registru imovine i prihoda jer novi Zakon o sprečavanju korupcije, na snazi od 1. septembra 2020. godine, štiti pojedine funkcionere od polaganja računa javnosti
 
Kako podsećaju u ACAS, član 70. stav 1. Zakona o sprečavanju korupcije propisuje da se redovno i vanredno prijavljivanje imovine i prihoda ne primenjuje na odbornike, članove opštinskog i gradskog veća, članove opštinskih i gradskih izbornih komisija i članove organa javnih preduzeća, privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač ili član opština, grad ili gradska opština.
 
"Shodno navedenom, članovi Gradskog veća Grada Novog Sada izabrani na navedenu javnu funkciju nakon 1. septembra 2020. godine nemaju obavezu podnošenja izveštaja o imovini i prihodima Agenciji za sprečavanje korupcije", kažu za 021.rs u Agenciji.
 
Jedina situacija u kojoj će ovi i ostali funkcioneri obuhvaćeni zakonom morati da polažu računa biće kad Agencija to od njih bude zahtevala.
 
Detaljnije o članovima Gradskog veća, koji donose najbitnije odluke u gradskoj upravi, saznajte u PRVOM i DRUGOM delu naših analiza. Koliko iznose pojedinačne plate za svakog od članova Gradskog veća saznajte u OVOM tekstu.
  • Jbt

    24.01.2021 10:07
    Sta je ovo
    Nisu duzni da se pravdaju narodu....pa biraj opet lopurde
  • ...

    23.01.2021 19:50
    ???
    Amidža care ovi što kometarišu mogu samo da ti zavide i da ti pljunu pod prozor.Ko bre njih sluša i čitaju njihove nebuloze što pišu.Oni su svi niko i ništa zato lupetaju gluposti.Amidža legendo samo napred.
  • ///

    23.01.2021 16:31
    @Goran

    Neće gradonačelnik ni niko iz stranke bilo šta preduzeti. Stranka se zasniva na ovakvim članovima i moralnim vrednostima. Pričitaj na sajtu gradske uprave ko su sve VDovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti