Futožani se prvi vakcinisali

Više od 5.000 doza vakcine stiglo je jutros u ambulante Doma zdravlja i vakcinacija je u mnogim ambulantama počela u podne, kako je i bilo najavljeno.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja "Novi Sad" dr Slavica Malešević kazala je za Radio 021 da su ambulante u Sremu poslednje dobile vakcine, ali je i u njima vakcinacija počela oko 13.30 časova.

"Vakcine preuzete rano ujutro i uprkos lošim vremenskim uslovima ispoštovan je hladni lanac bezbednog transporta.Pacijenti mogu da se vakcinišu na opštoj praksi, medicini rada i u pedijatrijskoj ambulanti, a vakcina je besplatna", kazala je dr Malešević i napomenula da je vakcinacija besplatna za pacijente.

Portparolka Doma zdravlja Tamara Jakonić kaže da su sugrađani zainteresovani za vakcinu.

"Ambulanta u Futogu je među prvima dobila vakcinu i tamo je u roku od jednog sata vakcinisano 20 pacijenata", kazala je Jakonić i napomenula da će građani biti vakcinisani bez obzira na to da li im je knjižica overena ili ne, ali treba da imaju knjižicu.


Pre nego što daju vakcinu, lekari će pregledati pacijente, zato što niko sa simptomima gripa ne sme da primi vakcinu. Prvenstvo u vakcinaciji imaju hronični bolesnici uzrasta od šest meseci i stariji, trudnice u drugom i trećem trimestru, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, osobe smeštene u ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u javnim preduzećima i zdravi, stariji od tri godine.

Dom zdravlja je dobio 5.300 doza vakcine, od čega je 4.400 zadržano, a ostale su prosleđene drugim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite. Tako je Gerontološki centar dobio 300 doza, Dom za decu ometenu u razvoju u Veterniku i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata po 100 doza, Institut za javno zdravlje Vojvodine 150 i Žandarmerija 250 doza.

  • ja

    17.12.2009 10:49
    vodi Oklensiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti