Štrajk upozorenja ispred filijali AIK banke

Radnici "Bačkaputa", podeljeni u nekoliko grupa, danas su organizovali štrajk upozorenja ispred svih filijala AIK banke u Novom Sadu.
Radnici "Bačkaputa", podeljeni u nekoliko grupa, danas su organizovali štrajk upozorenja ispred svih filijala AIK banke u Novom Sadu, a ako se ne pronađe adekvatno rešenje za probleme putara, u ponedeljak će potpuno blokirati rad banke, izjavio je  predsednik kriznog štaba Vladimir Cvetković. Prema njegovim rečima, učesnici protesta čekaju ishod današnjih pregovora u Agenciji za privatizaciju, a za "Bačkaput" bi, kako kaže, najbolje rešenje bilo da se raskine privatizacija.

"Raskidanjem ugovora o privatizaciji dobijamo čist žiro račun, banke u tom slučaju nemaju pravo potraživanja u narednih pet godina i preduzeće bi moglo da se konsoliduje. Mi ne odbijamo da vraćamo te dugove, samo tražimo reprogram na četiri do pet godina da bi mogli da ga izmirimo", navodi Cvetković.

Dodaje da AIK banka, s druge strane, predlaže uvođenje "radnog stečaja", što je za radnike  nepoznat termin, a nema ga ni u Zakonu o stečaju. Za to vreme bi navodno banke izvršile restrukturiranje preduzeća i pripremile ga za dalju prodaju. "Njih ne isteresuju putevi i proizvodnja, već njihov kapital", ističe Cvetković.

Prema navodima zaposlenih u "Bačkaputu", to preduzeće je pre privatizacije 2005. godine na računu imalo 4,7 miliona evra, a sada je u dugovima, koji premašuju 130 miliona. Podsećamo, AIK banka, koja je najveći poverilac "Nibens grupe", prethodnih dana je odbijala da odloži naplatu svojih potraživanja, da bi se putarima isplatile zarade. (D.B)

  • SOE

    05.08.2011 06:18
    Poslovni predlog...
    Ja imam štednju u AIK što znači da je magičnim finansijskim kanalima deo mog novca dat NIBENSu u vidu kredita. A što opet znači da sam ja jedan od vaših realnih poverilaca, banka je tu samo ovlašćeni posrednik.

    Ako možete da mi izboksujete da na putevima koje vi napravite ne plaćam putarinu narednih 5 god. možda bismo mogli da se dogovorimo da vam odložim vraćanje kredita...
  • MRGUD

    04.08.2011 20:19
    NIJE BANKA SOCIJALNA USTANOVA
  • Putar

    04.08.2011 20:11
    alo novosadjanin
    Sta ti lupas kad ne znas sta se desava jel umes da citas otac mi tamo radi a i ja sam pa jesi ti pismen jel znas da je djuraskovic zalozio sve imovinu i celokupan ovogodisnji prihod Aiku pa ko mu je to dao samo vlast i vlasnici Aik banke ,A POSTO SI NEPISMEN I NE ZNAS ONI SADA RADE I RADE VEC 5 MESECI BEZ PLATE I OTPLACUJU BLOKIRAN RACUN BACKAPUTU 15 MILIONA EURA I TOLIKO JE UGOVOREN POSAO ZA OVU GODINU PA TE JA PITAM DA TEBI GAZDA U FIRMI ZADUZI SVE UNAPRED PA DE TO IMA TI KAD DIZES KREDIT DRUGA SU PRAVILA I TO JE OVA DRZAVA OMOGUCILA SHVATITE DA LJUDI RADE GLADNI 5 MESECI IDU NA POSAO STRUJA IM ISKLJUCENA I SVAKI DINAR KOJI LEGNE NA RACUN JE POD MENICOM I ONI ZARADE ALI ZA KOGA.KAKAVA JE OVO DRZAVA KADA JE TO DOZVOLILA DA NEKI RADE STA HOCE A ONI MU UZELI 3 SLIKE .A GDE SU PARE KOJE JE UZEO NEKA SE RASKINE PRIVATIZACIJA ON VRATI STO JE UKRAO BANCI A STO JE U ZATVORU ONDA LUPETATE A NE ZNATE NIJE FIRMA UZELA NEGO GAZDA ALI GDE SU PARE OD KREDITA I OSTALOG.I NEMOJTE DA LUPETATE VISE DA SE OPAMETE AJ TI NOVOSADJANIN DA NE JEDES DA TI ISKLJUCE STRUJU A TI DIGAO KREDIT KAO RADNIK FIRME I SAD NEMAS NI PLATU NI SVOJ KREDIT DA VRATIS A IDES 5 MESECI NA POSAO I RADIS NORMALNO SAMO KAKO LEZU PARE BANKA IH UZME.ONI IMASJU MEHANIZACIJU ISTU KAO I PRE I NISTA NIJE ULOZENO SAMO POKRADENO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti