"Bačkaput" odustao od raskida privatizacije

Novoizabrano rukovodstvo "Bačkaputa", čiji je vlasnik uhapšeni Milo Đurašković, neće tražiti raskidanje kupoprodajnog ugovora, već će izlaz iz dugova tražiti kroz "radni stečaj".
Novoizabrano rukovodstvo "Bačkaputa", čiji je vlasnik uhapšeni Milo Đurašković, neće tražiti raskidanje kupoprodajnog ugovora, već će izlaz iz dugova tražiti kroz "radni stečaj". Kako za 021 kaže novi direktor ovog putarskog preduzeća Dragan Jakovljević, model reorganizacije preduzeća je bolji, jer ne predviđa otpuštanje radnika.

"Restruktuiranje preduzeća putem raskida ugovora o privatizaciji je dosta relativna kategorija. Imamo puno primera iz Srbije i regiona gde je takav model automatski značio odlazak u stečaj. Ideja da se preduzeće vrati na tržiste, bez otpuštanja radnika i postepeno vraćanje dugova je realnija opcija za nas u ovom trenutku", kaže novi direktor, inače bivši inženjer u ovoj firmi.

Sindikat: Mnogi žele da stave šapu na naše poslove

Sa druge strane, predsednik sindikata "Bačkaputa" Đuro Trivunović smatra da je za realizaciju plana o restruktuiranju preduzeća potrebno previše vremena. Prema njegovim rečima, radnici koji nemaju novca da prehrane porodice neće imati vremena da čekaju da firma godinama vraća dugove bankama dok zaposlenima zarade kasne i po nekoliko meseci.

"Ovo su sve želje i lepe priče, koje slušamo već šest meseci. Ova priča, pre svega, zahteva vreme, mnogo vremena. Ja se samo bojim da kada to sve bude gotovo, više ne bude radnika u preduzeću. Ljudi su gladni i tu nema puno mesta za planiranje na duge staze", kaže ovaj sindikalac.

Trivunović navodi da druge putarske firme lobiraju za ovaj plan rekonstrukcije, jer nakon tihog uništenja ove firme žele da preuzmu vredne poslove "Bačkaputa". "To je javna tajna. Postoji oko pet preduzeća u Vojvodini koje se bave ovim što mi radimo koje jedva čekaju da se Bačkaput raspadne, kako bi preuzele unosne poslove koje mi radimo. Plašim se da je ova odluka posledica njihovog lobiranja", pribojava se Trivunović.

Većina banaka i ostali finansijski poverioci Nibensa su se saglasili sa programom. Naime, ova grupa bankama i lizing kućama duguje oko 130 miliona evra, a ukupna dugovanja premašuju 170 miliona evra. Kako su naveli sindikalci, uhapšeni Milo Đurašković je u posao hteo da uključi i biznismena Dušana Borovicu, kome je u zalog dao 250 miliona dinara koje "Bačkaput" više nije video. (M.Sovilj)

  • Alex

    02.09.2011 07:27
    drnde mrnde
    Nesa Canak voli mnogo da prica o autonomiji i vojvodini, a kad je 2000 godine dolazio na vlast, isao je da se konsultuje sa matorim "autonomasima" iz vremena pre slobe, da ih pita sta je to ustvari autonomija. Ne oglasava se po pitanju vojvodjanskih preduzeca, pa ni "backaputa" , verovatno se covek sikira kako mu je drugar zeljko mitrovic, i slicna bratija njegovi drugari , velja i slicni.
  • svi lobiraju

    01.09.2011 18:39
    malo logike
    Sto bi Backaput vise video tih 250 miliona, ako je to Djuraskovic dao Borovici?! Valjda nije problem kome je dato, vec ko je dao i odakle je uzeo? Izgleda se bore 2 struje, jedni da oslabe firmu pa preuzmu poslove, a drugi ("posteni") da raskinu ugovor o privatizaciji, kupe firmu pa preuzmu poslove. Cilj isti, razlicite metode
  • ss

    01.09.2011 17:32
    @i
    Sta na ove poslove kaze drug nesa canak?
    Di su nasi novci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti