VIDEO, FOTO Aktivisti blokirali ulaz u "Vojvodinašume", traže reakciju zbog seče na Šodrošu

Grupa aktivista danas je zabarikadirala glavni ulaz u preduzeće "Vojvodinašume", kao znak protesta zbog nereagovanja ovog organa na bespravnu seču prijavljenu na Šodrošu.
VIDEO, FOTO Aktivisti blokirali ulaz u "Vojvodinašume", traže reakciju zbog seče na Šodrošu
Foto: 021.rs

Reč je o aktivistima koji su organizovali "Šodroš Survivor Camp" nakon početka radova na izgradnji novog mosta, za koje tvrde da se izvode neplanski, na štetu Novog Sada i suprotno potrebama Novosađana.

Bespravnu seču aktivisti su prijavili 27. juna i zahtevali od "Vojvodinašuma" da pokrene zvanični postupak i istragu seče, da evidentira nastalu štetu i preduzme sve ostalo što je u nadležnosti po zakonu.

Aktivistkinja Vesna Galečić kaže da su došli kako bi "Vojvodinašume" kao upravitelja podsetili koje su njihove obaveze po Zakonu o šumama i pravilniku o zaštiti šuma.
 
 
Ona je navela da je ovo javno preduzeće imalo dva dana za postupanje i da je šumar trebalo da izađe na teren pošto je obavešten da se dogodila bespravna šteta i da stabla obeleži žigom šumske krađe.
 
"Postoji čitava procedura šta je šumar trebalo da uradi, a trebalo je i da se preuzmu stabla koja su posečena i nalaze se u Brodogradilištu dok se ne napravi zapisnik o šumskoj krađi. Taj zapisnik je šumar trebalo da napravi i preda rukovodstvu 'Vojvodinašuma'. Mi moramo da dođemo do toga jer je to njihova zakonska obaveza i pravilnik su sami pisali", kaže aktivistkinja.
 
Ona je dodala i da od "Koridora Srbije", odnosno direktora Aleksandra Antića, kao i vojvođanskog premijera Igora Mirovića, gradonačelnika Miloša Vučevića i ostalih nadležnih dolaze poruke da žele da učine pritisak na "Vojvodinašume" da ih uvuku u dalju bespravnu štetu što aktivisti ne žele da dozvole.
 
"Parcela na kojoj je došlo do seče nije deo nikakvog mosta i nema nikave veze sa izgradnjom mosta i to je javna parcela u vlasništvu AP Vojvodine, odnosno u vlasništvu svih građana. Ono što ćemo mi dalje da radimo povodom šumske krađe jeste da ćemo pokušati da zaštitimo upravitelja (Vojvodinašume) da ih druge institucije ne uvuku u nove krivične radnje jer se to prosto ne sme desiti", navodi Galečić.
 
 
Nakon nekog vremena pojavila se policija, koja je legitimisala učesnike performansa kada su već završili akciju. 
 
Delovi posečenih stabala su ostala ispred ulaza u Vojvodinašume, a mada je deo zaposlenih izlazio na drugim vratima i fotografisao ih do odlaska aktivista niko ih nije uklonio. 

Podsetimo, aktivisti i građani dežuraju na Šodrošu od nedelje, 12. juna. Oni su se organizovali u kamp u kom priređuju različite aktivnosti i tribine, dok istovremeno blokiraju prilaze kamionima i građevinskim mašinama. U sredu, 15. juna, oni su predali pismo za zahtevima gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

  • Branko

    07.07.2022 00:04
    Nisu oni tu zbog šuma
    Kada im legnu naduvane plate koje su zaradili roštiljanjem tokom dana njihov posao je završen.
    Lezibezovići javnih preduzeća.
  • sesed

    06.07.2022 21:31
    neka čudna fela
    Vojvodinašume i Vojvodinavode, nemaju više nikakve veze sa poslom kojim treba da se bave. Sada su u ovim preduzećima politički sendvičari, nepismeni, nestručni, sa kupljenim diplomama, a primaju platu i haraju šumama i vodama Vojvodine.
  • Lejla

    06.07.2022 20:15
    Čanak LSV ćuti i uživa u koaliciji sa SNS u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti