Reklama skuplja 10 puta

Još nije poznato da li će gradske vlasti preispitati visinu lokalnih komunalnih taksi, koje su od ove godine, kada je reč o isticanju reklamnih oznaka i do deset puta veće. Ono što najviše muči marketinške agencije je cena, jer od ove godine za postavljanje reklamnih oznaka, gradskim vlastima treba da umesto 10, plate sto dinara dnevno po kvadratu za najbolju zonu.
To znači da bi za reklamu od 60 kvadrata, godišnje za gradski budžet trebalo izdvojiti 2.190.000 dinara, kaže za Radio 021 Radomir Novaković, iz jedne marketinške agencije. "Taj iznos višestruko prelazi iznos koji klijent plaća za istu lokaciju. A u tom iznosu koji klijent plaća i koji je višestruko manji od takse, obuhvaćen je trošak zgradi za zakup površine, trošak firme i neka naša zarada. I sve to je znači višestruko manje od iznosa za komunalnu taksu. To je potpuno u suprotnosti sa životom", kaže Novaković.

Zbog pravilnika skupštine stanara bez prihoda

Problem su i kriterijumi, odnosno sam pravilnik koji bi trebalo da uredi ovu oblast, jer između ostalog, zabranjuje postavljanje reklamnih oznaka na niže zgrade, što bi značilo da ih u centru grada neće ni biti.

To pak znači, da bi skupštine stanara mogle da ostanu bez prihoda, koji koriste za održavanje zgrada, kaže Nikola Tanurdžić, čiji se stan nalazi u Tanudržićevoj palati, a na kojoj je postavljena jedna reklamna oznaka. "Jedini izvor prihoda je ugovor koji imamo s agencijom i sa tim parama mi uspevamo da koliko toliko održimo zgradu. Ova nova odluka nas dovodi u situaciju da ostajemo potpuno bez sredstava, a zgrada se raspada", kaže Tanurdžić.

On napominje da gradske vlasti, skupštini stanara ove zgrade pokušavaju da uskrate prihode, iako za održavanje palate već skoro tri decenije nisu izdvojile ni jedan dinar, i iako su svim ostalim zgradama u strogom centru, bar jednom platili uređenje fasada.

Odluka gradskih vlasti sporna

Violeta Đerković iz Udruženja vizuelnih oglašivača Beograda i Novog Sada kaže da je i sama odluka gradskih vlasti sporna, jer je pre šest godina u nešto drugačijem obliku, osporena pred Ustavnim sudom. "Uz vrlo precizno obrazloženje da Grad ne može tretirati privatnu površinu kao javnu površinu. I to je suština problema", ističe Violeta Đerković.

Ona dodaje da se sadašnjom odlukom, umesto oznaka postavljenih na javnim povšrinama, tretiraju oznake vidljive s javnih površina, pa oglašivači u slučaju da ne dođe do dogovora, nameravaju da se obrate sudu.

Bez odgovora od Grada

A da li su gradske vlasti spremne da preispitaju ovu svoju odluku i kojim je argumentima pravdaju, nismo uspeli da saznamo. Član Gradskog veća zadužen za finansije, Živko Makarić, uputio nas je na načelnicu gradske Uprave za komunalne poslove, Lidiju Tomaš, od koje bar za sada, nismo dobili odgovor. (Dejan Stojičić)

  • piplfoks

    05.03.2010 10:43
    I treba. Ako se zgrade i radnje ne mogu održavati bez tih odvratnih rugoba, onda je bolje da ih rušimo.
  • vesko

    05.03.2010 06:58
    Gledajte - iako niste trazili!
    Rekoše da ubrzanim putem idemo ka Evropi! Pravac na sud u Strazburu. I biće tako sve dok ćutimo i pustamo gore od sebe da rade doslovce šta god im padne na pamet. I dok znaju da nikada za to neće odgovarati. I dok ne shvate da su oni tu zbog nas, a ne mi zbog njih!
  • Willie

    05.03.2010 03:50
    A sada
    Ne seci granu na kojoj sediš: grad je prepun napuštenih lokala. Ko stavi reklamu na napušteni lokal, profitira: ne može mu niko ništa: dogovoriš se sa gazdom, zalepiš reklamu na napušteni lokal i da te Bog vidi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti