Stranke manjina traže ocenu ustavnosti zakona

Nekoliko stranaka nacionalnih manjina iniciralo je pred Ustavnim sudom Srbije ocenu ustavnosti Zakona o izboru narodnih poslanika u članu koji se odnosi na broj potpisa koji su potrebni da bi se potvrdila neka izborna lista.
Nekoliko stranaka nacionalnih manjina iniciralo je pred Ustavnim sudom Srbije ocenu ustavnosti Zakona o izboru narodnih poslanika u članu koji se odnosi na broj potpisa koji su potrebni da bi se potvrdila neka izborna lista.

Zakonom o izboru narodnih poslanika određeno je da je izborna lista utvrđena kada je svojim potpisima podrži najmanje 10.000 birača. Ove stranke su podsetile da je to deset puta više od broja potrebnog za osnivanje stranke nacionalne zajednice, za šta je potrebno 1.000 potpisa.

Broj za osnivanje ostalih političkih stranaka je 10.000 potpisa i identičan je broju birača koji treba da podrže izbornu listu, što kada su u pitanju stranke nacionalnih manjina nije slučaj, navodi se u saopštenju za javnost.
Ove stranke su ocenile da sporni član zakona ograničava ljudska i manjinska prava i diskriminiše stranke nacionalnih manjina.

Ustavnu inicijativu su potpisali Crnogorska partija, Demokratski savez Bugara, Savez bačkih Bunjevaca, Pokret mađarske nade, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Rusinska demokratska stranka i Građanski savez Mađara.

  • mile V

    28.11.2011 09:28
    manjine
    Anonimusu,stalno nam tovariš gomilu tvojih s...a.To tvoje matičarenje je rezultat mentalnog gigantizma.Ova tužba lako može da se obori u međunarodnoj arbitraži i eto još problema ovde.Razmisli malo i spusti se na zemlju,bolje za tebe.
  • 28.11.2011 08:53
    @Anonimus
    Diskriminisane su male manjinske stranke koje hoce da uzmu jednog ili dva poslanika drugim velikim manjinskim strankama. Nasi vecinski srbki glasovi nisu ugrozeni.
  • 27.11.2011 15:56
    Čekaj malo. Da bi osnovali stranku treba im 1000 potpisa, a ostalima 10 000, tj. deset puta više nego manjinama, a u ostatku su obaveze izjednačene! Čime su diskriminisani!?
    Gde to ima da manjine imaju više prava i povlastica, a manje obaveza, od većine?
    Iskreno, pravedno bi bilo da moraju da imaju ista prava i obaveze kao većina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti