Grad podneo tužbu protiv Agencije za borbu protiv korupcije

Grad Novi Sad podneo je najavljenu tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Agencije za borbu protiv korupcije, potvrdio je za Radio 021 gradonačelnik Igor Pavličić.
Grad Novi Sad podneo je najavljenu tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Agencije za borbu protiv korupcije, potvrdio je za Radio 021 gradonačelnik Igor Pavličić.

Prema njegovim rečima, ova institucija je nanela štetu Novom Sadu i članovima Gradskog veća zbog podnošenja tužbe koja je kasnije odbačena, gde su gradski oci označeni, kako gradonačelnik kaže, kao "organizovana kriminalna grupa". "Mi smo tužbu podneli, a sada je na nadležnom sudu da sprovede postupak i utvrdi osnovanost ili neosnovanost našeg zahteva. Ono što smo najavili, to smo i uradili", kaže Pavličić za Radio 021.

On dodaje da svi znaju ko je odgovoran za problematični ugovor sa vlasnikom ATP Vojvodina Ilijom Devićem, i predstavnici bivše gradske vlasti predvođene tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković treba za to da odgovaraju. Pavličić kaže da je kontratužba građansko pravo svakog čoveka kome je ukaljan obraz, uključijući i ljude iz vlasti. "Ovo je tužba za naknadu nematerijalne štete, koju smo podneli u ime Grada i članova Gradskog veća. To smo učinili kao i svi građani kojima je povređeno neko pravo, i očekujemo da sud uskoro javno saopšti svoju odluku", navodi prvi čovek Novog Sada.

Niko nije pominjao organizovani kriminal

Član Odbora Agencije Čedomir Čupić kaže za Radio 021 da gradonačelnik ima pravo da tuži, ali da je ova institucija samo radila svoj posao. "Agencija za borbu protiv korupcije je obavljala svoje zakonske poslove - mi smo obradili podatke koje nam je poslao građanin kome su povređena prava. Mi smo izneli svoje zaključke i poslali ih nadležnom tužilaštvu", kaže on.

Čupić dodaje da novosadska vlast pogrešno plasira informacije o tome da je predlog tužbe protiv gradonačelnika i članova Gradskog veća njih okarakterisao kao kriminalce. Prema njegovim rečima, oni su tuženi zbog nečinjenja, to jest činjenice da nisu omogućili da ATP Vojvodina ostvari prava iz ugovora.

"Nije to bila prijava protiv organizovane kriminalne grupe, već za odgovornost nečinjenja, na osnovu toga što je dužnost gradonačelnika bila da omogući čoveku ono što mu po pripada i na šta zakonom ima pravo", kaže Čupić za 021.

On se osvrnuo i na insinuacije da iza tužbe koju je podnela agencija stoje određene interesne grupe, a koje je Pavličić izneo na pres konferenciji u Gradskoj kući. Čupić kaže da on ne zna za politički ili bilo kakav drugi pritisak na Agenciju, ali ne može da garantuje za svakog člana ove institucije. "Ja kao član Odbora ne znam ni za kakav pritisak, niko mene nije zvao, niti se usuđuje, jer bih ja to odmah javno objavio. Da li je neko na nekoga vršio pritisak, ja to ne mogu da garantujem - ali ako gradonačelnik Novog Sada ima informacije i dokaze o tome, on bi to morao da objavi i obrazloži", navodi Čupić.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije u kojoj je bilo navedeno da su gradonačelnik i članovi veća zloupotrebom položaja naneli štetu veću od sto miliona evra gradu, Auto-transportnom preduzeću Vojvodina i investitoru nove novosadske autobuske stanice Iliji Deviću. On je sa bivšom gradonačelnicom Majom Gojković 2006. godine potpisao ugovor da se međumesni saobraćaj izmesti na novosagrađenu autobusku stanicu u koju je, kako je naveo, uložio oko 30 miliona evra. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • tnt

    13.03.2012 06:56
    teodosije III
    Moze i casove na siptarski, kineski... samo nemoj me zajebavati i mesati srpski sa politikom. Ako si pametan onda delaj pametno, a ako nisi onda nemoj da trabunjas ovde!
  • Lokalni Triciklista

    12.03.2012 23:18
    Iju sto je uvredljiv Pavlicic... onomad se isto tako ljutio jer su mu radnici JKP kad su strajkovali vikali IGORE LOPOVE pa se uvredio i nije teo da prica s njima...
    A sad se nadurio na agenciju... pa ce da trci kod kuma da tuzaka i zali se ko dete u zabavistu
  • 12.03.2012 23:18
    Лела
    Јел се ви људи правите блесави или то јесте?
    Ако неко тужи Градоначелника и чланове ГВ за оно што је урадила претходна Градоначелница и претходна власт, реците молим вас где су ту елементи тужбе против грађанина Игор Павличића и осталих? Ма требао је човек лепо да плати Мајине дугове и да нас завије у црно. Тад би били срећни?
    (НАРАВНО ДА НЕ БИ. Ви само знате да пљујете.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti