Zavod ima dovoljne količine trombocita

Iako se jedna od slušateljki Radija 021 nedavno požalila da njena sestra koja je obolela od raka nije na vreme primila svoju terapiju zbog nedostatka trombocita, direktor Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Miroslav Milosavljević kaže da takvih problema nije moglo biti.
Iako se jedna od slušateljki Radija 021 nedavno požalila da njena sestra koja je obolela od raka nije na vreme primila svoju terapiju zbog nedostatka trombocita, direktor Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Miroslav Milosavljević kaže da takvih problema nije moglo biti.

Prema njegovim rečima, članovi porodice teško obolelih pacijenata zbog emocionalne nestabilnosti ponekad šire dezinformacije. "To je bilo trenutno, rodbina uplašena napravi neki put paniku opravdano zabrinuta za svoje najmilije koji leže na klinikama, ali je saradnja klinika i Zavoda za transfuziju izuzetno dobra", kaže Milosavljević za Radio 021.

On tvrdi da Zavod raspolaže dovoljnim količinama trombocita koji se koriste u terapijama pacijenata na Kliničkom centru. "Zavod za transfuziju krvi Vojvodine obezbeđuje dovoljne količine. Naravno, pojave se neki put i povećane potrebe. Tada zaista postoji jedna saradnja na nivou cele republike", navodi Milosavljević.

On dodaje da se jedinice trombocita raspoređuju po principu prioriteta, odnosno prvenstvo imaju oni pacijenti za koje je procenjeno da im je terapija najpotrebnija. Kako kaže, taj prioritet se određuje na klinici u zavisnosti od zdravstvenog stanja, a potom se zahtev dostavlja Zavodu. Iako je negirao navode naše slušateljke, Milosavljević je ipak rekao da rodbina mora da prihvati da su lekari ti koji u saradnji sa Zavodom određuju potrebne doze trombocita za terapije pacijenata.

Podsećamo, u februaru je za Radio 021 u Zavodu rečeno da su deficitarni trombociti, ali da se očekuje da će se stanje vrlo brzo stabilizovati. Takođe, iz Kliničkog centra Vojvodine su nam tada naveli da nijedna od njihovih zdravstvenih ustanova u tom trenutku nije imala problema se nedostatkom krvi i krvnih produkata. (Dragana Ristić)

  • nedajbozepacijent

    12.03.2012 07:29
    A na radiologiji nema barijuma!
    Na radiologiji već neko vreme otkazuju sva snimanja zbog nestašice barijuma i o tome niko ništa ne piše. Pored toga što se na ova snimanja, uz, po običaju našeg zdravstvenog sistema komplikovanu proceduru zakazivanja, čeka i po mesec-dva, sada se sve dodatno produžava jer se ne zna kada će barijuma biti. Povrh svega, umesto da se već zakazani i otkazani pacijenti automatski uvrste u liste snimanja kada barijum stigne, oni su primorani da ponovo prolaze celu proceduru zakazivanja i dodatnog čekanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.