Otvorena nova trafo stanica

Trafo stanica "Rimski šančevi" danas je puštena u pogon.  
Trafo stanica "Rimski šančevi" uz autoput Novi Sad-Beograd danas je puštena u pogon. Ona će obezbeđivati električnu energiju u severnom delu i okolini grada.

U ovoj stanici neće biti potrebni radnici, budući da će biti pod daljinskim nadzorom dispečerskog centra. Direktor "Elektrovojvodine", Tomislav Papić, kaže da je dugoročni cilj da celokupna srednja naponska mreža u pokrajini bude 20 kilovoltna.

"Za to su nam potrebne ovakve stanice i mi imamo u planu da u narednih tri do pet godina, u zavisnosti od finansijskih sredstava, otvorimo još pet ovakvih trafo stanica u Vojvodini", kazao je Papić.

Budući da je velika potrošnja opteretila sistem snabdevanja strujom, ova stanica bi trebalo da smanji gubitke električne energije i poboljša njen kvalitet. Kako kaže gradonačelnik Igor Pavličić, nova trafostanica će doprineti i razvoju infrastrukture u okolini Novog Sada.

"Novi Sad je u poslednjih 15 godina duplirao broj stanovnika, a tu brojku nije pratio razvoj infrastrukture i na tome se sada radi. Potrebno nam je bolje snabdevanje električnom energijom, kako građana, tako i privrede koja je ovde prisutna. To je nešto što će doneti boljitak svima nama", rekao je Pavličić.

Republički ministar energetike, Petar Škundrić, ujedno je najavio da će u narednih pet godina u elektromrežu u Srbiji biti uloženo preko 400 miliona evra. U kapitalni remont će biti uloženo 4 milijarde, a u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta oko 5 milijardi evra.

"Ovde nisu uračunata ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije. Ovde je reč o investicijama koje će Elektroprivreda Srbije imati u narednih pet do sedam godina. Kapitalni remont na Đerdapu je već započet, a to je veoma velika investicija na jednom od najvažnijih energetskih kapaciteta u zemlji", rekao je Škundrić.

U izgradnju trafo stanice "Rimski Šančevi" uloženo je 1,7 miliona evra iz sredstava "Elektrovojvodine", a u objekat je ugrađena najsavremenija oprema.

  • lalla

    19.03.2010 08:54
    jedva cekam
    Ubi me radoznalost i znatizlja;
    Ko ce sve od zvaniznika biti na otvaranju Gradskog WC,kada se nakon vise odlaganja zavrsi?!
    VoZi Misko!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.