Kazne za nezapošljavanje osoba sa invaliditetom

Na spisku Pokrajinske filijale za zapošljavanje je skoro 8.000 osoba sayy invaliditetom, kojima je izuzetno teško da nađu posao.
Na spisku Pokrajinske filijale za zapošljavanje je skoro 8.000 osoba sa invaliditetom.

Naviše ih je sa srednjom školom ali jedna trećina je sa fakultetom. Međutim, pored uvreženih predsrasuda poslodavaca, ti ljudi do posla dolaze veoma teško zbog otežanog kretanja, slabog vida, sluha ili nekog drugog razloga.

Od maja ove godine stupa na snagu Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalidnih osoba, po kojem poslodavci s više od 20 radnika moraju da zaposle i jednu osobu sa invaliditetom. Kako objašnjavaju u Pokrajinskoj službi za zapošljavanje, taj zakon je podsticajan, jer predviđa kazne za one koji ga ne budu primenjivali.

Poslodavac  koji ne bude zaposlio lice sa invaliditetom prema zakonu moraće mesečno za svakog nezaposlenog kojeg je bio u obavezi da primi na poseban fond da uplaćuje po tri prosečne zarade.

  • Dr Petrović

    04.04.2010 08:21
    A da skupštinski ...beeeeep... malo smanje sebi plate i duple, troduple...beeeeep... funkcje a da malo podignu invalidnine? A?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.