Prema gejevima pasivna tolerancija

Iako homoseksualci u Novom Sadu imaju više slobode u odnosu na one iz manjih mesta, prema njima postoji pasivna tolerancija, a ne suštinsko prihvatanje, ocenio je pokretač projekta “Izađi”, Adorjan Kurucz.
Iako homoseksualci u Novom Sadu imaju više slobode u odnosu na one iz manjih mesta, prema njima postoji pasivna tolerancija, a ne suštinsko prihvatanje, ocenio je pokretač projekta “Izađi”, Adorjan Kurucz. Ove radionice pokrenute su kako bi se gej muškarcima omogućio lični socijalni razvoj, samospoznaja i različitih društvenih šablona. Prema njegovim rečima, zakonska regulativa koja štiti prava homoseksualaca je solidna, ali malo se radi sa samom populacijom.

"Radilo se na lobiranju na različitim nivoima, na javnom zagovaranju, ali u čitavoj toj aktivnosti smo, imam osećaj, zapostavili sebe. Cilj našeg rada je da naši životi budu više izbalansirani, sadržajniji i slobodniji", rekao je Kurucz.

Kako kaže Tamara Borovica iz Omladinske nevladine organizacije, mladi ljudi su i dalje marginalizovani u društvu. Iako je situacija bolja nego pre pet godina, tranizicija je još uvek u toku. Prema njenim rečima, u tom procesu, homoseksualci su još zatvoreniji i susreću se sa većim poteškoćama.

"Zbog toga mislimo da im treba obezbediti ovakve sigurne sredine u kojima oni mogu da istražuju i da prepoznaju šta su njihovi problemi", istakla je Borovica.

Do sada je održano pet radionica sa deset učesnika starosti od 18 do 26 godina, a trajaće do sredine juna. Kako kaže Adorjan Kurucz, plan je da ovaj projekat preraste u centar koji će pružati podršku i homoseksualcima i njihovim roditeljima. Krajem godine biće organizovan sledeći ciklus radionica.

  • Marko

    06.04.2010 06:30
    Eh, Đorđe, Đorđe...kakva samo zamena teza...

    Zašto toliko ironije u Vašem postu?

    Prvo, idemo bukvalno! Porez koji plaćaju gejevi i lezbijke je neuporedivo manjeg iznosa, od onog, koji plaćaju heteroseksualni. Zašto? Zato što su ogromna manjina.

    Dalje, ne mogu da tvrdim, jer ne znam, ali mogu da pretpostavim, da grad Beograd finansira "masovna venčanja heteroseksualnih parova" iz razloga očuvanja vrednosti porodice, tj. da skratim - zbog povećanja nataliteta. Gej parovi će jednom, možda i moći da usvoje dete, ali neće moći da ga rode, jer to ne dozvoljava majka priroda!

    A, inkluzija lezbo-gej populacije???

    Ja bih na njihovom mestu bio presrećan kako se stvari odvijaju, pogotovo u NS...

    A, da su smorili - smorili su. Jbt. iskaču iz paštete! To, samo, govori, koliko su sebični i koliko im je samo njihova stvar važna...
  • Duchess of Shangay

    05.04.2010 23:46
    Samo mi je drago sto je ova "kontraverzna" vest dobila samo cetiri komentara. Na nekim drugim sajtovima vec bi bili u trocifrenom broju...

    Pomsilm da Novi Sad nije zaboravio na tolerantnost manjina? Na to da se govori drugim jezikom, pise drugim pismom...Ili voli osoba istog pola...

    Ili je to samo moderator politicki isparavan?
  • Đorđe

    05.04.2010 18:31
    ...
    off-topic: Svekoliko iskazani ljubav i poštovanje u prethodnim komentarima zaista izdvajaju Novi Sad u odnosu na manja mesta....no takođe vidim da se osobe drugačije seksualne orjentacije od heteroseksualne u poslednjem komentaru ne ubrajaju u poreske obveznike!

    Ovde stvarno nije mesto diskusiji koja nije vezana za temu o kojoj se u vesti govori, no moram pitati prethodne komentatore kako spram protestne povorke ponosa vide kolektivna venčanja i praznovanje heteroseksualnosti, te o čijem se to trošku organizuje svake godine u Beogradu?

    I složio bih se da "SALE PA STA" ima pravo svoju ljubav predstavljati onolikom broju organa čula vida koji sam odredi... 2.... 4....6...od volje mu.

    on-topic: Odlična ideja organizatora radionica, lepo bi bilo da kreativni i voljni organizuju slične vidove grupa (samo)podrške za sve one koji imaju poteškoće sa samoprihvatanjem i prihvatanjem različitosti drugih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.