Master iz budžeta za najbolje

Master školovanje iz budžeta ipak će biti moguće za najbolje studente psihologije, koji su protestovali jer su uprkos budžetskom statusu morali da plate godinu 96.000 dinara.
Master školovanje iz budžeta ipak će biti moguće za najbolje studente psihologije, koji su protestovali jer su uprkos budžetskom statusu morali da plate godinu 96.000 dinara.

Dekanica Filozofskog fakulteta, Ljiljana Subotić, obećala im je da će im sav novac biti vraćen. Svi budžetski studenti treba da se jave u računovodstvo sa ličnom kartom i indeksom, gde mogu da podignu ratu koju su platili. Budući psiholozi su protestovali jer im je onemogućeno da overe semestar ukoliko ne plate i drugu ratu.

Kako za radio 021 kaže studentkinja psihologije, Olivera Ilić, prvu ratu su dali pri upisu, uz obećanje da će im biti vraćena. "Mi smo morali da platimo školarinu da bismo upisali godinu, a kada smo odbili da plaćamo dalje rate školarine onemogućeno nam je da polažemo ispite, ne možemo da prisustvujemo predavanjima jer nismo overili semestar i praktično nismo nigde, odnosno gubimo godinu", navodi Ilićeva.

Psihologija je na Filozofskom fakultetu jedina grupa čije osnovne studije traju 3 godine. Nakon njih sledi master u trajanju od 2 godine. Posle završenih trogodišnjih studija, ovi studenti nemaju nikakvo znanje, pa im je master, inače zamišljen kao postdiplomske studije, praktično obavezan. Ukoliko nemaju novca da ga plate, oni nemaju šanse da se zaposle u struci, jer nijedan poslodavac ne traži njihovo nedefinisano akademsko zvanje.

Studenti psihologije su najavili da će nastaviti da protestuju zbog cene prijave ispita, koja iznosi 1.550 dinara, što je oko sedam puta više od uobičajene cene.

  • jeste tako i nije tako

    09.04.2010 07:09
    To sto posle tri godine skolovanja ne moze se raditi kao psiholog nego jos 2 godine master to je OK.E zasto to kazem, npr u Francuskoj, zavrsi se bazno studiranje, psihologija,farmakologija, i nista,ne moze se zaposliti kao strucnjak nigde, jer to je samo osnova za buduce zvanje, e potom se odabere smer-uza strukovnost i krece se dalje skolovanje-master.Samo sto je u EU sve organizovano, od predavaca koji stvarno prenose znanje, koji stvarno kontaktiraju sa svojim buducim kolegama, koji su svesni da bez studenata nema ni njihovih mesecnih zarada itd, i jos mesto skolovanje u EU JE BESPLATNO,postoje i placene skolarine...
  • Novosadjanka

    08.04.2010 16:57
    A gde su ostali?
    Ne mogu da verujem da studenti drugih fakulteta ostavljaju kolege psihologe na cedilu. Udruzite se, ljudi, zajedno ste jaci! Sutra ce, mozda, i vama biti potrebna pomoc. I zasto uopste ta podela 3+2? Da li to jos negde postoji? Sta znace tri godine studiranja za one koji ne mogu sebi finansijski da priuste jos dve godine mastera? Ova drzava eksperimentise na zivim ljudima! Alooo, u pitanju je buducnost dece! Sta oni da rade bez zvanja i zanimanja?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti