Poskupljuje taksi u Novom Sadu, taksisti opet nezadovoljni

Minimalna cena taksi usluga u Novom Sadu uskoro će poskupeti, ali nedovoljno prema mišljenju pojedinih udruženja taksista, zbog čega su za petak najavili protestnu vožnju, saznaje Radio 021.

Minimalna cena taksi usluga u Novom Sadu uskoro će poskupeti, ali nedovoljno prema mišljenju pojedinih udruženja taksista, zbog čega je deo njih koji pripada sindikatu "Nezavisnost" za petak najavio protestnu vožnju, saznaje Radio 021.

Član Gradskog veća za saobraćaj Nemanja Vukčević potvrdio je za 021 da je grad u pregovorima sa taksistima, i da će cene biti podignute. On tvrdi da je to samo jedan korak u nizu uređivanja pitanja o taksi prevozu i kaže da će biti rađena stručna studija koja će se na detaljan naučni način baviti taksi pitanjima u Novom Sadu.

 

"Cena taksija će biti povećana, veoma uskoro. Mislim da taksisti prepoznaju da u gradskoj vlasti imaju saradnika i mislim da će konačni rezultat te saradnje biti zadovoljstvo korisnika taksi usluga", kaže Vukčević za Novosadski informativni portal.

Nova cena - 80 dinara start, 48 dinara kilometar?

Prema rečima predsednika novosadskog taksi udruženja "Sitans", Milana Paunovića, taksisti su u septembru prošle godine angažovali stručnjake koji su izračunali da bi minimalna ekonomska cena trebala da bude za start 100, a za pređeni kilometar 52 dinara.

Međutim, izvesnije da će konačna cena biti kompromisno rešenje.

 

Predsednik "Pan taksija" Nenad Vranešević kaže za Novosadski informativni portal da im je Vukčević na sastanku rekao kako gradonačelnik Miloš Vučević neće potpisati pomenuto poskupljenje. "Sindikat 'Nezavisnost' je predložio cenu od 80 dinara za start i 48 dinara po kilometru. Gospodin Vukčević nam je saopštio kako je gradonačelnik u sredu odbio da potpiše poskupljenje koje predviđa cenu od 100 dinara za start i 52 dinara po pređenom kilometru", kaže Vranešević.

"Nemoguć dogovor o solidarnom poskupljenju"

Na pitanje zašto se taksi udruženja međusobno ne dogovore i solidarno svi podignu cene nevezano za propisanu minimalnu cenu, Vranešević kaže da je to nemoguće.

"Dogovor između taksi preduzeća i onih koji se bave rentiranjem tabli i vozila je nemoguć - 17 godina sam u ovom poslu i nikad nismo uspeli da se dogovorimo. Ali imamo zakon, koji kaže da lokalna samouprava mora da odredi minimalnu ekonomsku cenu za taksi prevoz", kaže on i dodaje kako taksisti jedva preživljavaju, jer im samo na gorivo mesečno ode trećina pazara.

 

Jedan od novosadskih taksista sa kojima smo razgovarali, smatra da zakon nije ispoštovan prilikom određivanja aktuelne cene starta i kilometra. "Grad je doneo neku svoju minimalnu cenu, na koju su, mi pretpostavljamo, uticala određena udruženja koja se bave rentiranjem vozila kroz taksi uslugu. U slučaju poskupljenja bi se smanjio broj ljudi koji se vozi taksijem tako da bi se smanjila i mogućnost njihove zarade kroz rentiranje vozila", kaže on.

Prema saznanjima Radija 021, taksisti koji rentiraju vozila su obično ti koji voze preumorni i prave većinu saobraćajnih udesa, budući da usled robovlasničkih uslova zakupa prvih osam sati rade za rentu, tek ono preko toga voze za svoj džep. (Tamara Kopestinskij / Miodrag Sovilj)

  • Mr Chazz

    29.12.2012 09:50
    taxisti i stranke
    Uf! Čitam i vidim da postoji veliki jaz između taxista i korisnika taxi usluga što je potpuno pogrešno. Nisu taxisti neki divljaci a nisu ni stranke već su osuđeni jedno na drugo a ja sam našao odličan blog koji će možda uneti više razumevanja u ovaj odnos.
    Taxi priče Novi Sad
    http://taxinovisad.blogspot.com/
  • mica taxi novi sad

    23.11.2012 12:01
    a vi svi sto vredjate divlje taksiste kako kazete! mi kao prvo nismo divlji nego [samostalni] i imamo i sve papire i dozvole za razliku od vecina taxista u udruzenju!
    a vas niko i netera da ulazite u nasa vozila, i kao drugo mogu vam dati i jedan primer da u jednok kafani plato pivo 90din a u drugoj i do 200din jer i to onda divlja kafana?
  • 19.11.2012 22:34
    Sramota
    Procitah sve komentare navedene gore. I nikako ne mogu da shvatim taxiste zasto se uopste prepiru sa takozvanim gradjnima(vlasnicima udruzenja). Gospodo zarad svojih licnih ciljeva unistili ste ovaj posao. I to samo zato sto ste isli linijom manjeg otpora. Da ste imali malo savesti i pameti do svega ovoga ne bi ni doslo. Broj taxista bi bio ogranicen vasim dogovorom kao i cena a da ne izostavim clanarinu koja vas najvise boli i od koje ne mozete da se odvojite. Nije mi jasno kako uspevate ovolike godine da NE PRIKAZIJETE PRAVA PRIMANJA I DA DRZAVI NE PLACATE POREZ. Kako to da inspekcija ne obilazi vas umesto da juri taxi vozace po stajalistima. Jer gospodo draga vi cinite privredni kriminal. Za to se na zapadu robija vise nego za ubistvo! I razumite nemam ja nista ni protiv vas.Potrebo je samo malo da se potrudite i da se sve dovede u legalne tokove. Da se napravi prava reciprocnavrednost. Od broja vozaca preko cena do clanarine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.