Na ultrazvuk samo do 45. godine

Samo žene do 45 godina mogu dobiti uput od ginekologa za ultrazvučni pregled dojke u ambulanti Doma zdravlja.

Samo žene do 45 godina mogu dobiti uput od ginekologa za ultrazvučni pregled dojke u ambulanti Doma zdravlja.

Jedna naša sugrađanka ostala je zatečena ovom informacijom prilikom poslednje posete lekaru, jer se, kako kaže, apeluje na žene da redovno idu na preventivne preglede, a sa druge strane postoji ograničenje u godinama.

"Za vreme posete ginekologu zatražila sam uput za pregled grudi ultrazvukom. Lekarka se zamislila, pogledala koliko imam godina i rekla da im je preporučeno da ženama koje imaju više od 45 ne daju upute za ultrazvuk. Znači, sada još imam pravo na taj pregled, a kada budem imala 45, neću imati to pravo", priča slušateljka. Ona kaže da joj se slična situacija desila i prethodne godine kada ju je lekar uputio u privatnu ordinaciju na pregled.

Ženama starijim od 45 godina preporučuje se mamografija, a procenu o tome nakon pregleda daje ginekolog, rekla je za Radio 021 Olgica Jukić Neatnica, načelnica specijalističke službe novosadskog Doma zdravlja.

"Preporuka je da žene u ovoj dobi urade mamografski pregled, a ultrazvuk se radi samo kao dopuna, ako je potrebno i ako ginekolog preporuči", navodi Jukić Neatnica.

Prema njenim rečima, za mamografski pregled, za razliku od prethodnih godina, nema listi čekanja, a pacijentkinje plaćaju samo participaciju. Mamografija i ultrazvuk mogu se obaviti u ambulantama na Limanu i u Zmaj Ognjena Vuka.

  • sve je katastrofalnije

    02.05.2010 11:18
    Samo do 45 godina zivota!ali zato zene treba da rade do preko 60 godina zivota, znaci radi, odvajaj za drzavu,odnosno zdracstvo, a lecenje, e to idi kod privatnika i placaj, sta reci SRAMOTA od vlasti koja donosi takve zakone, ah da, to je sve zato jer oni na vlasti treba o nasem trosku da se lece u inostranstvu.Kako kaze prof.Djordjevic pre neki dan na Nacionalnoj TV TVB 1, debata o zdravstvu i zasto je ministar zdravlja Tomica bio u Nemackoj,"ne moze jedan ministar da reskira da kojim slucajem ostane nepokretan posle takve operacije"sve se moze preslusati, ako je to nekome promaklo, a gradjani da odvajaju kako bi imali takve ministre...tako je bilo i prije 1886 godine.....
  • 02.05.2010 08:01
    bezobrazluk
    Tako je Nemanja!!!!!!!!!! A vi zene razmislite, pre nego sto pristanete na mamografiju.
  • lucia

    01.05.2010 18:40
    ultrazvuk
    Zdravlje treba platiti iz sopstvenog dzepa, zar ljudima jos nije jasno? Ono sto izdvajaju za zdravstveno osiguranje je DOBROVOLJNI PRILOG u zdravstvenu kesu /sa rupom / iz koje je politicarima najlakse uzeti novce za svoje "potrebe"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti