Ko odlučuje o novcu za festivale?

Kako Radio 021 saznaje, odluka o tome kojim kulturnim manifestacijama će biti dodeljen novac iz gradskog budžeta biće objavljena ovih dana.  

Kako Radio 021 saznaje, odluka o tome kojim kulturnim manifestacijama će biti dodeljen novac iz gradskog budžeta biće objavljena ovih dana. U Gradskoj kući kažu da je na konkurs poslato 589 projekata, kao i da je zbog njihove brojnosti izbor potrajao duže.

Raspoloživi budžet za kulturne manifestacije ove godine iznosi 100 miliona dinara, a potraživanja su preko 500 miliona. Član Gradskog veća za kulturu, Andrej Bursać, nije mogao da precizira koliko projekata će dobiti novac. Kako on kaže za Radio 021, raspodelom ne mogu biti zadovoljni svi prijavljeni.

"Primedbe da neko nije dobio dovoljno para će i ove godine biti aktuelne, a razlog je što fali velika količina sredstava u budžetu grada i budžetu za kulturu grada, pa samim tim i na konkursima", ocenio je on.

Odluka se donosi na osnovu kvaliteta projekata, a nju će doneti devetočlana komisija. U Gradskoj kući nisu želeli da navode imena članova komisije koja treba da odluči koji projekti doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva. Prema njihovim rečima, razlog je potencijalni pritisak javnosti.

Ko su članovi Komisije?

Kako Radio 021 saznaje, predsednica Komisije je zamenica predsednika Skupštine grada, Marija Vrebalov. Predstavnici Akademije umetnosti su profesor Nenad Ostojić, režiser Silard Antal i docent Miloš Vujanović. O kvalitetu projekata odlučivaće i v.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević i direktor Kulturnog centra Novog Sada, Laslo Blašković. U Komisiji su i glumac Slobodan Ninković, direktorka Kulturno informativnog centra "Kisač", Ana Hrćan Leskovac, kao i direktorka muzičke škole "Isidor Bajić", Radmila Rakin Martinović.

Podsetimo, prošlogodišnja raspodela budžetskih sredstava izazvala je nezadovoljstvo brojnih umetnika i kulturnih ustanova, budući da je više od polovine novca izdvojeno za festivale „Exit“ i "Cinema City".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti