Psi naprasno prestali da ujedaju Novosađane?

Otkako je krajem prošle godine formiran tim za preispitivanje masovnih ujeda pasa lutalica, broj prijavljenih slučajeva drastično se smanjio.
Otkako je krajem prošle godine formiran tim za preispitivanje masovnih ujeda pasa lutalica, broj prijavljenih slučajeva drastično se smanjio.

Naime, prema podacima JKP "Čistoća", za pet meseci u 2013. godini registrovano je 115 slučajeva, što je bio prošlogodišnji mesečni prosek. Kako za 021 kaže član Gradskog veća za komunalne delatnosti Nikola Ćirović, broj zabeleženih ujeda pasa lutalica manji je za blizu 40 odsto.

"Broj podnesaka se smanjio za 38 odsto za proteklih pet meseci, što je tendencija koja će spasiti puno para iz gradskog budžeta", kaže gradski ministar za Novosadski informativni portal.

Prema njegovim rečima, ni ove brojke ne predstavljaju realan presek stanja i on očekuje da do kraja godine cifra bude za 60 odsto manja u odnosu na prošlogodišnju. Ćirović navodi da ovakav "preokret" pokazuje da je zaista postojala organizovana kriminalna grupa advokata, lekara i građana koji su tužili "Čistoću", koja je oštetila gradski budžet za više miliona evra.

"JKP 'Čistoća' je bila u dubiozi nekih 10 miliona evra, a samo odštetni zahtevi za navodne ujede su ih koštali 1,6 miliona evra godišnje. Neke činjenice su ukazale da se radi o organizovanom kriminalu predvođenom advokatima", podvlači Ćirović.

Sigurna odšteta

Kako je za 021 ranije rekao bivši direktor "Čistoće" Dalibor Novaković, ovakvi sučajevi predstavljali su sigurnu dobit, jer je na sudu, uz uredan izveštaj lekara, praktično nemoguće odbraniti se od tužbe za naknadu štete. Na taj način je poznati novosadski advokat Dragan Gojković odveo prošle godine "Čistoću" u blokadu, povukavši menice u vrednosti od 9 miliona dinara, iako je sve slučajeve na sudu izgubio.

Direktor Pasterovog zavoda Dušan Lalošević navodi da su "dobri advokati" najzaslužniji za aferu koja je ispraznila gradsku kasu. "Račun 'Čistoće' je u nekoliko navrata bio blokiran, radnici su štrajkovali jer preduzeće nije imalo novca da im isplati zarade...samo zato što su ih građani sa dobrim advokatima tužili", kaže Lalošević za 021.

Međutim, koren problema najverovatnije leži u tome da je Novi Sad jedan od retkih gradova čiji je problem sa lutalicama u potpunosti nerešen, kao i činjenici da je gradska vlast sve vreme okretala glavu na drugu stranu, prolongirajući pride izgradnju azila na koji je zakonom obavezana.

Doktor Lalošević kaže da je samo postojanje lutalica na gradskim ulicama "civilizacijski neprihvatljivo".

"Lutalice uopšte ne bi smele da postoje - ostavljati psa na ulici je krajnje necivilizacijski i nehumano. To nigde u civilizovanom svetu ne postoji, na Zapadu su psi deo porodice, a evoluciono gledano, pas je pripitomljena životinja, koja nije pripremljena na život bez ljudske brige", navodi Lalošević. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Ivy

    30.05.2013 17:34
    Dakle svim zloupotrebama se može stati na put, potrebna je samo volja i rad,a očigledno je baš toga bivšoj gradskoj vlasti nedostajalo
  • Kety

    30.05.2013 06:22
    Vizitka
    Svašta tu ima ..... vizit kartu advokata dobijali i klijenti instituta Pasturovog , kakva je njihova funkcija ?
  • Sale

    30.05.2013 05:29
    Nesposobnost
    Neverovatno je koliko su čelnici gradske vlasti nesposobni (mislim i na sadašnje i one prošle)kada im je krađa slivnika i izgradnja azila nerešiv problem... ustvari, tu ne mogu puno da se "ugrade" pa im nije ni interesantno...a građani? naravno da će da trpe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti