Đaci i studenti retko na rekreaciji

Manifestacijom "Kretanje za zdravlje" Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležiće Međunarodni dan fizičke aktivnosti - 10. maj.

Manifestacijom "Kretanje za zdravlje" Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležiće Međunarodni dan fizičke aktivnosti - 10. maj. Radi se o organizovanoj šetnji u kojoj mogu učestvovati svi Novosađani, a start je u ponedeljak u 16 sati kod Đačkog igrališta na Keju.

Direktorka Instituta Marija Jevtić kaže da je jednostavan i jeftin doprinos zdravlju upravo šetnja. "Da kažemo da je krajnji momenat da svako za sebe izbori 30 minuta dnevno za fizičku aktivnost, to je značajan ulog u zdravlje" tvrdi Jevtićeva. Učesnici manifestacije Kretanje za zdravlje mogu voziti i bicikl ili rolere, a akcija bi trebalo da bude završena u 19 časova.

Obeležavanju Međunarodnog dana fizičke aktivnosti doprineće i pokrajinski Sekretarijati za obrazovanje i za sport i omladinu. To znači da će u ponedeljak u svim školama u Vojvodini na prvom času biti organizovana akcija "Deset minuta fizičkih aktivnosti".

Škole mogu poslati i fotografije sa akcije na mejl Instituta za javno zdravlje Vojvodine kretanjezazdravlje@izjzv.org.rs, nakon čega će biti odabrana najbolja.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se od 2003. godine kao dan koji promoviše fizičku aktivnost. Podaci iz 2006. godine pokazuju da je skoro polovina školske dece u Vojvodini u slobodno vreme fizički neaktivna. Što se tiče studenata, jedna trećina njih sedeći provede više od osam sati. Naročito je loša situacija kod studentkinja, jer se dve trećine njih ne bavi sportom, čak ni rekreativno.

Kada se uporedi fizičko stanje mladih danas i tokom devedesetih godina, statistike pokazuju da je telesna masa dečaka sada veća za 15 odsto, a devojčica za deset procenata. (Vanja Đurić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti