Uskoro konkurs za upis u vrtiće

Konkurs za upis u predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" trebalo bi da bude raspisan u narednih nekoliko dana, najavio je član Gradskog veća za obrazovanje, Milan Đukić.
Konkurs za upis u predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" trebalo bi da bude raspisan u narednih nekoliko dana, najavio je član Gradskog veća za obrazovanje, Milan Đukić.

Razlog za kašnjenje raspisivanja bila je potreba za izmenama statuta ove ustanove, kako bi on bio u skladu sa novim Zakonom o predškolstvu. Po programu, u vrtićima ima mesta sa 14.400 dece, a na listi čekanja će prema nekim procenama ostati od 300 do 600 dece. Kako Milan Đukić kaže za Radio 021, problem njihovog upisa biće rešen ukoliko "Radosno detinjstvo" dobije 36 miliona dinara na junskom rebalansu budžeta.

"Zaista želimo da verujemo da ćemo svakako i ovim rebalansom, kada izmenimo program za dodatni upis 600 dece, mi biti grad koji prema broju stanovnika i kapacitetima ustanove u najvećoj meri izlazi u susret deci", rekao je on.

Za decu koja i nakon toga ostanu na listi čekanja, trenutno nema rešenja. Kako Đukić kaže za 021, opcija sa vaučerima za boravak u privatnim vrtićima iziskuje dodatni novac. Međutim, čak i ako on bude obezbeđen, nije izvesno kako bi se sve uskladilo sa zakonom.

"Nije najizvesnije kako bismo mogli formalno to da uradimo, čak i kada bismo dobili novac. Kriterijuime koji su vezani za rad "Radosnog detinjstva" i privatnih vrtića treba standardizovati i uporediti cene usluga i svega ostalog", kaže Đukić.

Prema izmenjenom statutu, prioritet za upis imaće deca iz osetljivih grupa – mališani bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, kao i deca iz porodica koje primaju socijalnu pomoć. Oni se izuzimaju iz sistema bodovanja. Četrdeset bodova nose deca sa oba zaposlena roditelja ili samohranim roditeljem. Trideset bodova ima treće i četvrto dete iz porodica sa više dece. Dvadeset bodova nose mališani iz porodica u kojima jedan roditelj ili oba roditelja imaju invalidnost I kategorije. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti