Duplo više novca za SNP

Pokrajinski budžet predviđen za realizaciju programa Srpskog narodnog pozorišta ubuduće će biti udvostručen, rekao je za Radio 021 pokrajinski sekretar za kulturu, Milorad Đurić.  
Pokrajinski budžet predviđen za realizaciju programa Srpskog narodnog pozorišta ubuduće će biti udvostručen, rekao je za Radio 021 pokrajinski sekretar za kulturu, Milorad Đurić. Na taj način rešen je konflikt koji je nastao između ove ustanove i republičkog ministarstva kulture, vezan za finansiranje rada pozorišta.

Kako kaže Đurić, očekuje se da više ne bude finansijskih problema poput kašnjenja zarada zaposlenih. "Mislim da smo u ove dve godine uspeli da stvorimo ambijent koji će, nadam se, biti daleko stabilniji. Takođe, nadam se da više nećemo imati one situacije kada se ne zna koliki će biti prihodi, a zna se koliki su rashodi", rekao je on.

V.d. direktora Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević, najavio je usvajanje osnivačkog akta koji će definisati SNP kao pokrajinsku institiuciju. U pripremi je i tekst novog statuta, a planira se i restrukturiranje, čime bi trebalo da bude rešen problem glumaca koji primaju platu, a ne izlaze na scenu. Kako Milosavljević kaže, reditelji predstava sami biraju glumce koje će zapošljavati, a uprava pozorišta ne može da se meša u njihove odluke. Na pitanje kako neko može da prima platu za posao koji ne uspeva da obavlja, imao je kratak odgovor. "To pitajte zakonodavca koji je napravio Zakon o kulturi i Zakon o radu takve kakvi su", rekao je Milosavljević.

Kako Milosavljević kaže, program restrukturiranja je usvojen, a insistira se na njegovoj što skorijoj primeni. On je ocenio da bi na taj način Srpsko narodno pozorište postalo moderan teatar sa strukturom po ugledu na evropske kulturne institiucije. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.