Lakše do stana uz pomoć Grada

Novac gradskog Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda za prošlu i ovu godinu nije iskorišten, iako je za podršku građanima za kupovinu ili renoviranje stana, iz gradske kase izdvojeno ukupno 40 miliona dinara.

Novac gradskog Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda za prošlu i ovu godinu nije iskorišten, iako je za podršku građanima za kupovinu ili renoviranje stana, iz gradske kase izdvojeno ukupno 40 miliona dinara.

Načelnica gradske Uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Vera Grkavac, kaže za Radio 021 da taj novac neće propasti, već da će građanima biti na raspolaganju nakon što se pojednostavi konkursna procedura. “Kad smo krenuli s ovim konkursom, nismo verovali da će to tako ići. I onda se desi da neko odustane, jer recimo banka traži hipoteku na neku nekretninu da bi odobrila kredit. Ako neko ne realizuje kredit,  onda bi seledeći na listi ponovo kretao u proceduru”, objašnjava Vera Grkavac.

Zbog toga je od mogućih 18 gradskih subvencija za kupovinu nekretnina, realizovano samo pet, dok je uslove stanovanja na osnovu gradske pomoći poboljšalo, takođe, samo pet porodica. Reč je o konkursima iz 2007. i 2008. godine, dok za prošlu i ovu godinu nisu ni bili raspisani, kaže Vera Grkavac i napominje da bi na junskoj sednici Skupština grada mogla biti usvojena odluka kojom bi se poboljšala procedura.

Osnovni uslovi konkursa ne bi trebalo da budu promenjeni, što znači da će ova pomoć i dalje biti namenjena bračnim parovima i vanbračnim partnerima s decom, samohranim roditeljima, pod uslovom da nemaju rešeno stambeno pitanje i pod uslovom da su kreditno sposobni.

Na dosadašnjim konkusima, za kupovinu stana moglo se dobiti najviše 15.000, dok je za poboljšanje uslova stanovanja odobravano do 5.000 evra. Porodice s četvoro dece nisu morali da vrate pomoć, one s troje su imale obavezu da izmire četvrtinu subvencije, dok su porodice s dvoje dece vraćale tri četvrtine pomoći, ali bez kamate. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti