Nesposobni za dalji razvoj

Srbija je u najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) o konkurentnosti u turizmu pala za deset mesta, na 88. poziciju među 133 zemlje. Indeks konkurentnosti srpskog turizma je 3,71 prema najviše u svetu 5,68 i najmanje 2,52 poena.

Inače, indeks konkrentnosti sastavljen je od tri uža indeksa od kojih se jedan odnosi na regulativu, drugi na infrastrukturu i poslovno okruženje a treći na ljudske, kulturne i prirodne resurse neke zemlje. Kod Srbije je indeks za regulativu 4,4 poena i po tome je na 78. mestu u svetu, za poslovno okruženje i infrastrukturu je dobila 3,2 poena, što je stavlja na 80. poziciju, a za resurse ima indeks 3,6 i 96. mesto među 133 zemlje.

U okruženju je najbolje plasirana Hrvatska, koja je na 34. mestu, kao i 2008, Slovenija je 35. a bila je 36, dok je Crna Gora od prošle godine napredovala sedam mesta, na 52. Makedonija je ove godine 80. prema konkurentnosti turizma ili za tri pozicije viša nego lane, Albanija je 90. a bila je 92, a najslabije je prošla Bosna i Hercegovina koja je pala za dva "stepenika", na 107. mesto. Najkonkurentinije turističke zemlje, treću uzastopnu godinu, jesu Švajcarska, Austrija i Nemačka, dok su poslednji Lesoto i Čad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.