Divjaković dao ostavku jer piše operu

Da je mnogo "prljavog veša" u poslovanju Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, svedoči i neopoziva ostavka dugogodišnjeg rukovodioca ove škole Stevana Divjakovića.

Da je mnogo "prljavog veša" u poslovanju Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, svedoči i neopoziva ostavka dugogodišnjeg rukovodioca ove škole Stevana Divjakovića.

O brojnim malverzacijama postoji i izveštaj budžetskog inspektora, o čemu je 021 već pisao, a imali smo uvid i u sporna dokumenta i ugovore. 

Da je poslovanje ove škole ozbiljno narušeno pokazala je poslednja sednica Saveta škole, najvišeg organa upravljanja, koja nije zvanično ni počela, a samo usvajanje dnevnog reda trajalo je više od tri sata.

Iako je postojao kvorum, napeto je bilo od početka, zbog nepristajanja predsednika Saveta Jovana Ljuštanovića da se u dnevni red uvrsti i pitanje poslovanja škole, saznaje 021. Sednica je rasturena odmah u startu, posle žešćih dijaloga očigledno dve suprotstavljene grupe, članova Saveta i njihovog predsednika, koji je zajedno sa njegovom pomoćnicom, zapisničarkom, i još pet članova Saveta, napustio sednicu.

Kada smo od Stevana Ljuštanovića pokušali da dobijemo komentar događaja sa sednice rekao je da on smatra "da je bolje po njega da više ne daje nikakve izjave za medije".

Interesantna činjenica je da je Stevan Divjaković podneo ostavku obrazlažući je samo u jednoj rečenici - "zbog toga što piše operu", a samo mesec dana pre ostavke je izabran na novu funkciju pomoćnika direktorke Jovake Ulić. Podsetimo, u prethodna dva mandata Divjaković je bio direktor Visoke škole, dok je Ulićeva bila njegova pomoćnica a funkcije su "zamenili" 1. oktobra prošle godine.

 

Jedan član Saveta škole, za 021 kaže da "većina članova Saveta smatra da je Divjaković podneo ostavku samo da bi im zamazao oči i skrenuo pažnju sa malverzacija u školi".

"On je podneo usmenu neopozivu ostavku pre dva meseca na Nastavno-naučnom veću, ali posle toga je predsednik Saveta odbijao i odugovlačio da sazove Savet, kako Divjakovićeva ostavka i zvanično ne bi mogla da bude prihvaćena. Savet je mesec i po dana u više navrata podnosio zahtev predsedniku Saveta da sazove sednicu, što je on odbijao obrazlažući da su potpisi na zahtevu falsifikovani. Iako je to kasnije demantovao od strane potpisnika zahteva, on je i dalje odbijao da sazove Savet. Sednica je konačno sazvana i na njoj smo saznali da je Divjaković još početkom marta i pismeno podneo ostavku, tako da se sada pitamo šta to Ljuštanović krije i zašto je odugovlačio sa tim da Savet usvoji ostavku spornog pomoćnika direktora!?", objašnjava za 021 izvor iz Saveta škole.

Trenutno je u školi status quo. Sednica Saveta nije mogla biti održana jer ju je predsednik napustio, ostavka Stevana Divjakovića nije mogla biti usvojena jer sednice nije ni bilo stoga on i dalje prima platu kao da je doktor nauka a ne magistar, a ne zna se ni da li Savet škole više uopšte postoji jer odbegli predsednik hoće da raspusti članove Saveta, od kojih njih osmoro želi da se malverzacije isteraju na videlo, a njih sedam je uzdržano.

Članovima Saveta je posle svega trebala pravna pomoć kako bi utvrdili da li ikako mogu da spreče sve što se dešava, ali kada su potražili pravnicu škole saznali su da je ona baš tog dana otišla na odmor. Obratili su se zatim Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, odakle su im obrazložili da oni nisu nadležni i da se obrate Inspekciji rada, gde su im pak rekli da novinari svašta pišu i da će se pozabaviti slučajem njihove škole kada dođu na red.

Postavlja se pitanje zašto se nakon brojnih pisanja u medijima i nakon što su se članovi Saveta obratili mnogim nadležnim institucijama, niko do sada nije pozabavio ovim slučajem. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Toma - SNP

    21.04.2014 12:55
    sramota
    Divjaković ostavio bedu za sobom u SNP. Posle njegovog odlaska ostao finansijski haos! Ali šta reći umesto da je dobio adekvatnu kaznu čovek postao direktor škole! I umesto da stane on nastavio da se "bogati" preko tuđih leđa. Dokle da trpimo ovakav javašluk.










  • anonimus / zrenjanin

    20.04.2014 16:46
    zatvorska kazna
    Dekan Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu sebi i zaposlenima davao nezakonito visoke plate 19 meseci, tokom 2005. i 2006. godine, zbog čega je osuđen na 8 meseci zatvorske kazne. Čovek pomagao i sebi i drugima, a ovaj Divljaković samo sebi. Naš narod kaže "ko nije za sebe nije ini za drugoga".
    Pogledaj: http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Dekan-osudjen-zbog-visokih-plata.lt.html
  • 18.04.2014 09:46
    Budisava
    prosle skolske godine bulatovicka nam je delila komentare tipa "da nismo mi za vaspitacice'' i bolje da nadjemo neki drugi posao,vredjala nas,a ovog semestra se sve smeska i ulizuje a stalno zuri na neke sastanke,a praktikum koji je pola prepisala od Kamenova i ostalih,nam prodaje za 1000dinara.Vazno da mi treba da pisemo seminare po 15 str i da ne prepisujemo,da moze gdja da izda knjigu od nasih radova.Kud ide ovaj svet?StrasnO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti