Proglašena epidemija meningitisa u Novom Sadu

Institut za javno zdravlje Vojvodine proglasio je epidemiju virusnog meningitisa u Novom Sadu.

Institut za javno zdravlje Vojvodine proglasio je epidemiju virusnog meningitisa u Novom Sadu.

U periodu od 2. do 22. juna evidentirano je 28 obolelih koji su smešteni na lečenje na Klinici za infektivne bolesti.

"Najveći broj dece je iz Sremske Kamenice, Novog Sada i Veternika. Uglavnom su to deca školskog uzrasta i deca koja idu u vrtiće, dakle deca koja pohađaju kolektiv. Mi pretpostavljamo da se radi o enterovirusnoj infekciji i pokušaćemo da izolujemo virus",  kaže načelnik novosadske Infektivne klinike Jovan Vukadinov za Radio 021.

Međutim, u predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" za 021 kažu da neće preduzimati nikakve vanredne mere povodom proglašene epidemije. Direktor ove ustanove, Borislav Samardžić, najavljuje primenu uobičajenih pravila, poput zabrane prijema dece koja pokazuju bilo kakve simptome oboljenja.

"Obavezna je izolacija dece u odvojene sobe u slučaju da se kod njih razviju simptomi poput temperature i sličnih tegoba", rekao je on. Kako Samardžić tvrdi, virusi su u vrtićima uobičajena stvar, zbog čega postoje pravila koja se poštuju bez obzira na pojavu epidemije.

Zaraza se prenosi kontaktom tako da se preporučuje pojačana lična higijena, pranje ruku, naročito pre jela, izbegavanje korišćenja zajedničkih čaša za piće, tuširanje pre i posle kupanja u bazenima, izbegavanje kupanja na prljavim i neuređenim kupalištima.

Institut za javno zdravlje preporučuje redovno čišćenje svih javnih površina, naročito bazena.

  • Dr Petrović

    23.06.2010 17:06
    Mihhor e čitaj da budeš pametniji
    Dr Nil Nidli, Zakon zdravlja i izlečenja, ima sve to u Fiziologiji, Biohemiji, Patofiziologiji, Internoj medicini... ali ovde je u knjizi to sve lepo tabelarno prikazano, pa je i laicima jasno...
  • mihhor

    23.06.2010 09:09
    Umoran od nadrilekarstva
    Postovani "Dr Petrovicu",
    Da li treba i voce i povrce da peremo detergentom? npr.
  • Dr Petrović

    23.06.2010 03:48
    Ne dajte deci slatko!
    Dunav je sve vreme bio strašno visok, a upotreba slatkiša ( sokovi, sladoled...) smanjuje efikasnost imunog sistema i do 95% (24 kašičice šećera na 80 Kg težine).

    Voda najlakše prenosi najveću količinu svakog infekta, pa i virusa, ali zdrav imuni sistem, neopterećen šećerom, neće tako lako da podlegne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti