Vojvodina osniva banku u Zagrebu

Pokrajinska administracija finansiraće osnivanje srpske razvojne banke u Zagrebu.
Pokrajinska administracija finansiraće osnivanje srpske razvojne banke u Zagrebu.

Banka "Tesla" biće namenjena kreditiranju srpske zajednice u oblastima poljoprivrede i privrede, piše ''Blic''. Osnivači će biti Pokrajinski fond za razvoj, Srpsko nacionalno veće i poslovni ljudi iz Hrvatske srpskog porekla.

Sporazum o osnivanju banke sutra će u Vladi Vojvodine potpisati vojvođanski premijer Bojan Pajtić, kao predsednik Upravnog odbora Fonda i Milorad Pupovac predsednik Srpskog nacionalnog veća.

Direktorka Pokrajinskog fonda Snežana Repac kaže da će biti uloženo milion i po evra kao deo osnivačkog kapitala, a taj novac će biti plasiran srpskim povratnicima pod veoma povoljnim uslovima, što će im omogućiti da žive dostojanstvenije. Direktorka Repac tvrdi da je fond osnivački kapital obezbedio iz sopstvenih izvora, što znači da pare ne potiču iz budžeta, već su ih prikupili od kamata i drugih izvora.

Između ostalih, novac za banku obezbedio je i vlasnik mesne industrije "Gavrilović" iz Petrinje.
Prema hrvaskom zakonu za osnivanje banke potrebno je 40 miliona kuna, odnosno šest miliona evra osnivačkog kapitala.

  • SALE NOVOSADJANIN

    26.06.2010 16:18
    AKO
    AKO CE TO POMOCI DA SE VRATE TAMO ODAKLE SU DOSLI I DA POVEDU I SVOJE ZEME-PRILOZICU I JA NEKI DINAR.
    ALI PRVO IM ODUZETI SVE STO SU OVDE NAPLJACKALI.
    VOJVODINA-VOJVODJANIMA.
  • LALA

    23.06.2010 15:59
    Naravno, o tome niko ništa nije pitao građane Vojvodine. Demokratija demokratske stranke u praksi. Šišaj ovce kada ti puštaju. Nešto ne vidim ni da se bune njihovi koalicioni partneri iz Vojvodine, LSV niti bilo ko drugi. Podmazano svugde gde treba lovom od NIS-a pa nigde ne škripi.
  • akai

    23.06.2010 12:45
    S obzirom da ce fond finansirati povratinke, to znaci da cemo sad placati izbeglice da se vrate kucama. Nazalost, vratice se normalni, a sljam ce ostati ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti