Dnevnik se štampa u Forumu

List "Dnevnik", koji u subotu nije izašao, danas se ponovo može kupiti na kioscima.

List "Dnevnik", koji u subotu nije izašao, danas se ponovo može kupiti na kioscima. Novine će biti štampane u Forumu, rekao nam je pomoćnik glavnog urednika "Dnevnika" Miroslav Stajić.

List u subotu nije izašao, jer su, kako se saznaje, radnici Dnevnikove štamparije odbili da ga štampaju. Novinari "Dnevnika" pripremili su izdanje i prelom je poslat u štampariju, ali su radnici na roto-mašinama oko 23h obustavili rad.

"List je bio spreman za štampu, pasusi gurnuti u rotaciju, ali su štampari u 23h zaustavili mašine i Dnevnik u subotu nije izašao. Štampari su nam rekli da je razlog njihovom neočekivanom potezu neisplaćenih pola plate za prošli mesec. Bilo kako bilo, napravili su ogromu štetu javnosti, ali i za nas 160 zaposlenih u listu", rekao je Stajić.

On je dodao da ne veruje da je štrajk povezan sa dešavanjima oko nemačkog medijskog giganta VAC-a, protiv koga je "Dnevnik" najavio tužbu. "Ne verujem da su se štampari zbog toga odlučili na štrajk. I do sada su nas stavljali na muke, ali su barem štrajkove najavljivali ranije, pa smo se snalazili i nekako postizali dogovore", rekao je Stajić.

Dnevnik ide u stečaj?

Skupština akcionara Dnevnik holdinga donela je u petak odluku da se protiv medijskog koncerna VAC (WAZ) podnese tužba jer nije ispunio obaveze iz osnivačkog ugovora u zajedničkom preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres" (DVP) u iznosu od oko šest miliona evra.

Predsednik Upravnog odbora Zlatimir Momirov rekao je da je Skupština akcionara prihvatila i predlog Upravnog odbora da se pokrene stečajni postupak zbog preteće nesposobnosti plaćanja prispelih obaveza DVP-a prema poveriocima. Prema njegovim rečima, Skupština je odlučila i da se pokrene postupak za regulisanje osnivačkih prava u listu Dnevnik, jer je DVP upisan kao osnivač tog dnevnog lista.

"Svi naši predlozi Skupštini akcionara upućeni su zbog spašavanja Dnevnika, najstarijeg dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, kako bismo onemogućili prestanak njegovog izlaženja, jer u novonastaloj situaciji to realno preti", rekao je Momirov i dodao da je to i stav Skupštine Vojvodine, kao osnivača Dnevnik holdinga.

Upravni odbor analizirao je početkom nedelje ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a prilikom osnivanja DVP-a 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih. Prema rečima Momirova, ukoliko se na sudu utvrdi da obaveze nisu ispunjene, to bi značilo da VAC ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.

U holdingu smatraju i da VAC u ovom trenutku nema pravo da uđe u pregovore sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u DVP-u, jer u ugovoru stoji da Dnevnik holding kao nesporni vlasnik 45 odsto akcija ima pravo preče kupovine. Medijski koncern VAC najavio je sredinom prošle nedelje da će napustiti tržište Srbije.

  • combe

    13.08.2010 11:14
    i treba da prestane sa stampom samo prepisuju a najskupljisu.
  • Josip

    29.06.2010 07:50
    Samo tako... samo tako...
    Poznato je kako je prosao "Matroz" i ko je najvise zasluzan za to. Najverovatnije da to ceka i "Dnevnik" - samo niko to ne moze, ili ne zeli, da shvati. Radnici koji su nenajaveno i bez "blagoslova" "Sindikata" obustavili rad - su pod suspenzijom (12 dusa). Medju njima je i jedan koji je bio na godisnjem odmoru. U petak 25. juna platu je dobila polovina zaposlenih. Medju njima su radnici ekspedicije, rotacije, Stevan Tomin i oni koji se ne vide na slikama ispred SV. Ovo se ne bi desilo da su svima isplatili plate. Kada je bilo u pitanju sudskim putem naplacivanje kredita zaposlenih - stvorio se novac. Odakle? Kako, tako lako? A jer za plate ne moze da se zamahne tim "stapicem" pa da se vec jednom stane na kraj ovoj "gluposti" 21. veka. Predsednik sindikata kaze da su prekrsili Zakon. Onda treba menjati Zakon. On da nije dobio platu - bio bi na spisku zajedno sa tim neduznim radnicma. Ti radnici su "zrtveno jagnje". Oni su "blanko pokrice" i veliki plus koji ide u prilog onome sto je navedeno na samom pocetku (Matrez!) Neko kaze da zivimo u humanom drustvu... Ko to kaze - slep je i gluv. Kada bi se svi sindikati ujedinili u jedan sa jednim simbnolom, jednim memorandumom, jednim ziro-racunom (na kome bi bilo novaca da se kupi bar deo drzave), i kada bi... bilo bi.
  • M. Stokic

    27.06.2010 22:06
    glupost
    Davno nisam procitala slicnu glupost: " pasusi gurnuti u rotaciju" - a sigurna sam da to Stajic nije iznavio, vec novinar 021 nije dobro cuo i bubnuo i ostao ziv! Bas me interesuje kako se to pasusi uvlace u rotaciju!?
    Drugo, radnici stamparije skoro da rade za dzabe, ali su delom krivi za svoj los polozaj. No mozda je nekom (ili nekima)iz DVPa bas i odgovaralo da se sve ovo desi...
    Kako bilo, mozda je ovo prilika da se rascisti sa losom poslovnom i uredjivackom politikom, da odgovorni - najzad i ODGOVARAJU. Mozda je to put da se poboljsa Dnevnik i privuku citaoci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti