Blic: Najbolje se živi u Novom Sadu

U gradovima Srbije najbolje se živi u Novom Sadu, pokazuje istraživanje ''Blica'' o kvalitetu života u Srbiji.
U gradovima Srbije najbolje se živi u Novom Sadu, pokazuje istraživanje ''Blica'' o kvalitetu života u Srbiji. S druge strane, najmanje razloga da budu zadovoljni imaju žitelji Kuršumlije.

Iako su kriterijumi za kvalitetan, odnosno dobar život individualni, kao parametri za istraživanje, koje je obuhvatilo 24 grada, uzeti su stopa zaposlenosti, visina primanja, pristupačnost i kvalitet zdravstvenih usluga, infrastruktura, kulturni sadržaji, zagađenost vazduha i vode, ali i mogućnosti za obrazovanje.

Kako se navodi u pomenutom istraživanju, od svih navedenih kategorija, Novosađani mogu da žale samo za kvalitetom pijaće vode, sa kojom već decenijama kuburi i ostatak Vojvodine. Prema rečima ekonomiste Saše Đogovića, saradnika Instituta za tržišna istraživanja, Novi Sad se našao na prvom mestu, između ostalog, i zato što Vojvodina ima svoj budžet i ne zavisi od Beograda kao ostali regioni u Srbiji. "Ovaj grad ima razvijenu infrastrukturu, univerzitetski je centar, ima bogat kulturni život, a i manji broj stanovnika. Samim tim, može i bolje da opsluži svoje žitelje. U Nišu je, na primer, lošiji život zbog loše privatizacije, ugašenih preduzeća, nedostataka investicija, što uslovljava rast nezaposlenosti. To je sudbina i mnogih drugih gradova, koji zavise od centra države, odnosno Beograda", kaže Đogović.

Zanimljivo je i da je anketa „Stratedžik marketinga“, rađena pred ovogodišnje lokalne izbore u nekoliko srpskih opština, pokazala da niko od anketiranih nije zadovoljan životom u svom gradu.

  • mirjana

    29.07.2010 18:03
    novi sad
    najlepsi grad
  • Podbara-Salajka

    28.06.2010 21:01
    Uraaaaaaaaa
    Odlicno se zivi ovde, zato nam sav sljam iz CG i RSrp dolazi da nam razvija kriminal.
  • 28.06.2010 08:50
    Jadni oni, kako li žive, ako su u poređenju s nama u minusu. Konkretan slučaj: ulica M. Gorko, nekad lepa -sada uništena parkiranjem, neodržavanjem travnjaka i trotoara, buka i smrad od teškog saobraćaja i autobusa, a ranije je bio zabranjen težak saobraćaj zbog starijih zgrada. Zgrade se tresu i vibriraju pri prolasku autobusa kroz ulicu, prozore otvaramo samo kad je povoljan vetar. Smrad od kanalizacije u Radničkoj ulici se širi okolo celog leta i jeseni. Kvartovska dvorišta se ne čiste, jedino ih čiste usamljeni stanari željni lepog okruženja. Često razmišljam o seobi, ali zbog problema i u drugim delovima grada, ne odlučujem se još.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti