Soba koja pomaže deci (foto)

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", danas je otvorena senzorna soba, namenjena učenicima sa smetnjama u razvoju.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", danas je otvorena senzorna soba, namenjena učenicima sa smetnjama u razvoju. Koristiće se kod dece i mladih čije su poteškoće najčešće u vezi sa preteranom ili smanjenom senzornom osetljivošću, a trebalo bi da pomogne pravilnom razvoju detetovog doživljaja spoljašnjeg sveta, kontroli agresije i u relaksaciji.

Direktorka škole, Slavica Marković, kaže da je senzorna soba toliko značajna da se po njenom opremanju zaposleni pitaju - kako su do sada uspevali da rade bez takve prostorije. "Nekako svi mi po navici, da li prosvetni radnici, defektolozi, svi ostali, obično kažemo – pa smiri se, ćuti. Zapravo, deca nam svojim nemirom govore da im je potrebna pomoć, podrška. Ovaj prostor omogućava zadovoljenje njihove potrebe za relaksacijom", objašnjava direktorka škole.

Opremanje sobe i obuka terapeuta koštalo je više od milion dinara, a novac su putem SMS poruka prikupili korisnici kompanije "Vip mobajl". Država se, ni kada je nabavka ovakih sredstava u pitanju, nije odrekla poreza na dodatu vrednost, ali na uvozu nisu zaradili posrednici, jer je kompanija "Vip" opremu iz Ujedinjenog Kraljevstva direktno uvezla.

Direktorka škole kaže da je soba opremljena odgovarajućim strunjačama, svetlosnim i zvučnim stubovima, te ležajem sa zvučnim vibracijama. "Zvučne vibracije, u zavisnosti od procene koji su tonovi potrebni da se dete oseća bolje i relaksirajuće. Tu su svetlosni štapići i svetlosni efekti na zidu, s različitim bojama i motivima", kaže Slavica Marković.

Senzorna soba u Novom Sadu peta je po redu u Srbiji. Novac za opremanje svih obezbeđen je posredstvom Narodne kancelarije predsednika Republike. Kompanija "Vip mobajl" finansirala je opremanje tri, a njeni korisnici sobu koja je otvorena u školi "Milan Petrović". (D.S.)

  • prosvetni radnik

    29.06.2010 18:10
    inkluzija
    I sad pored ovako opremljene škole, deca sa posebnim potrbama se moraju upisivati u redovne škole, koje često ne ispunjavaju adekvatne uslove za decu bez problema u razvoju, a kamoli za decu sa posebnim potrebama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti