Svi bi u medicinare, niko neće u zidare

U većini škola u Južnobačkom okrugu na prijemnim ispitima postignuti su rezultati iznad proseka, ali ima škola i celih opština, kao što je Žabalj, gde su rezultati ispod proseka.
U većini škola u Južnobačkom okrugu na prijemnim ispitima postignuti su rezultati iznad proseka, ali ima škola i celih opština, kao što je Žabalj, gde su rezultati ispod proseka.

Načelnik Školske uprave Novi Sad, Petar Viđikant, kaže za Radio 021da sada nema vremena za ozbiljnu analizu rada petnaestak škola sa lošim rezultatom, ali će se uprava time svakako baviti kasnije. "U tim školama, gde se desilo da je rezultat bio ispod proseka, posvetićemo malo veću pažnju i već od jeseni videti o čemu se tu radi. Da li je tu bio nedovoljno kvalitetan rad, da li je neki drugi fenomen bio vezan za školu", tvrdi on.

Viđikant dodaje da ima i manji broj žalbi na sam prijemni ispit, dok zvanične pritužbe na to da je bilo i prepisivanja nema. Međutim, zbog nižeg  rezultata na nivou okruga može se očekivati smanjenje broja potrebnih bodova za upis na određene smerove.

Pored nekoliko đaka specijalnog odeljenja Zmaj Jovine gimnazije, dobre rezultate na prijemnom ispitu postigle su, između ostalih, i škole "Prva vojvođanska brigada", "Nikola Tesla", "Petefi Šandor".

Najpopularnija medicinska škola

Trend popularnosti pojedinih srednjih škola nastavlja se i ove godine, što znači da najviše učenika želi da upiše medicinsku ili ekonomsku školu, gimnaziju, a popularni su i smerovi robotika i zaštita životne sredine. Ove godine omogućeno je i školovanje u isturenim odeljenjima Mašinske i Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" u Beočinu, gde đaci sa ove teritorije mogu upisati opšti mašinski smer ili niskogradnju.

Najmanje interesovanje je za zanate i to su ona zanimanja za kojima na tržištu rada postoji velika potreba, kao što su armirači i zidari. Viđikant ističe da bi se ovim problem trebalo baviti i na nivou Univerziteta u neko dogledno vreme, kako se ne bi i dalje dešavalo da "profesori fizičkog ne mogu da se zaposle u okrugu, imamo hiperprodukciju pravnika i ekonomista, a nedostaju nam inženjeri, elektroinženjeri ili tehnološke struke".

  • B

    01.07.2010 19:40
    Logično
    Ajde recite, koji je zidar, građevinski inženjer, arhitekta i tome slično dobio 800 boca viskija od "zahvalnih" mušterija, kao ovaj uhapšeni doktor? Kad bude ukinuto državno zdravstvo, kao što su ukinuta državna građevinska preduzeća, biće manje korupcije, javašluka i tragičnih grešaka. Tada će deca malo razmisliti šta će da budu u životu.
  • VJ

    01.07.2010 18:30
    Лично познајем доктора наука машинске струке који је покушавао 2 године да безуспешно нађе посао. Једног дипломираног инжењера електротехнике да је годину дана безуспешно шетао по конкурсима. Познајем неколико дипломираниx технолога, који су радили веома тежак посао у сменама за 500 еура (и још су морали да се натежу са газдама око пара).

    Да им је стварно стало до инжењера, овакве баханалије се не би дешавале. И не би допустили да им оде огроман број високо школованог кадра у иностранство, него би смислили нешто да их запосле.
  • 01.07.2010 14:08
    pametna deca
    Vide deca kakvo je stanje u zdravstvu, vide sta im roditelji sve rade da bi se oni,deca izlecili, pa ko vele, bit ce nam lakse, odosmo u zdravstvene radnike svih profila

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.