FOTO: Balet "Žizela" prvi put u ovoj sezoni danas u SNP-u

Balet "Žizela", prvi put u ovoj sezoni biće izvedena danas, 10. novembra, na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.
Prvi put u ulozi grofa Alberta biće Samjuel Bišop.
 
Pravi romantični balet u dva čina Žizela, na muziku Adolfa Adama, biće izveden prvi put u sezoni danas, s početkom u 19 časova.
 
Već više od 175 godina, od kad je bila praizvedba u pariskoj Operi 1841, ovaj balet predstavlja okosnicu klasičnog baletskog repertoara na svim igračkim pozornicama sveta. Hajneovska priča o devojkama u belim haljinama koje umiru pre venčanja i njihova vilinska, neovozemaljska igra u romantičnom igračkom stilu ostaju za večnost. Na muziku Adolfa Adama i libretu Teofila Gotjea i Vernoa Sen Žorža, ispričana je romantičarska priča o ljubavi između seoske devojke Žizele i grofa Alberta. Prvi čin je pretežno realističan i seoski, dok se u drugom, u noćnom štimungu, potpuno natprirodnom u šumi kraj jezera kada se pojavljuju vile, sukobljavaju dve neumitnosti: ljubav i smrt.
 
U ulogama su: Ana Đurić (Žizela), Samjuel Bišop, prvi put u ulozi (Grof Albert), David Gruoso (Hilarion), Katarina Kljajić (Mirta), Branka Gligorić (Žizelina majka), Bojan Radnov (Vojvoda od Kurlandije), Jelena Vukadinović (Batilda), Ivan Đerković (Vilfrid), Sonja Batić i Naojuki Acumi (Pa-de-de), Olga Avramović i Sanja Pavić (Vile pratilje). Učestvuju solisti i ansambl Baleta, Orkestar SNP, učenici Baletske škole iz Novog Sada. Baletom Žizela, u režiji i koreografiji Milice Jovanović (koreografska redakcija L. Lavrovski po Perou), diriguje maestro Mikica Jevtić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič