VIDEO: Počinje Međunarodni festival "Filmski Front" u KCNS

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" počeće danas, 24. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, trajaće do nedelje, 27. oktobra.
VIDEO: Počinje Međunarodni festival "Filmski Front" u KCNS
Foto: KCNS
Tokom četiri dana 17. izdanja festivala biće prikazano više od sto kratkometražnih filmova u glavnom i pratećem programu festivala.
 
"Ove godine je odabrano 70 filmova u dve glavne takmičarske od ukupno 1.000 pristiglih filmova na konkurs. U Srbija/region selekciji najviše filmova pristiglo je iz Srbije i Hrvatske, dok su se u Međunarodnoj selekciji našla 24 filma iz 22 zemlje, tako da će ovogodišnji Front biti pregled filmskih dešavanja u svetskoj kinematografiji u doslovnom smislu. Kada se tome dodaju filmovi iz regiona, kao i filmovi iz ostalih pretećih programa imamo predstavljene kinematografije preko trideset zemalja. U svakom slučaju vredi pogledati sve filmove na ovogodišnjem Frontu", poručio je selektor festivala Filip Markovinović. 
 
Specijalno priznanje autorima će dodeliti mladi filmofili koji pohađaju Frontovu radionicu filmske kritike. Pobednika Međunarodne selekcije bira novosadska publika.
 
Tokom četiri dana festivala, pored takmičarskih selekcija, održavaće se i specijalni programi i projekcije koji daju dodatni fokus na određene trendove, društvena kretanja, kao i Frontove filmske radionice na kojima se edukuju nove nade filmske produkcije.
 
Ove godine u okviru programa "Novi Sad predstavlja", prvog festivalskog dana, publika će biti u prilici da pogleda filmove autora iz Novog Sada. 
 
"DokuFront" donosi kratkometražne dokumentarce, dok će "Kinoplov" predstaviti filmove iz arhive Kino Kluba Novi Sad.
 
Pored toga, na programu "Frontić", koji se pokazao popularnim prošle godine, biće prikazani animirani filmovi za najmlađe, a direktorka festivala Nina Latinović ističe da je ovo jedinstvena prilika za roditelje da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom, za šta se u Novom Sadu retko otvaraju mogućnosti. 
 
Tu je i "HororFront", u okviru kog će biti prikazani kratkometražni horor filmovi. Sve ovo pratiće i žurke otvaranja i zatvaranja festivala. 
 
Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama je besplatno. 
 
Više o festivalu OVDE.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura