Profesionalna orijentacija tek počinje da se razvija

Profesionalna orijentacija, kao niz aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se učenici usmerili ka zanimanju u skladu sa njihovim sposobnostima i interesovanjima, u Srbiji tek počinje da se razvija.

Često se postavlja pitanje da li osmaci mogu da donesu ispravnu odluku o daljem obrazovanju, koje svakako ima veliki značaj na njihovu budućnost. Viša projektna menadžerka projekta profesionalne orijentacije, koji organizuje agencija "GIZ", Marija Radovanović smatra da da deca mogu da donesu odluku, ali da moraju biti dobro informisana.

"Upravo to jeste savremeni koncept profesionalne orijentacije. Potrebno je da dete prisvaja informacije i znanja o određenom zanimanju i na kraju da se upozna sa stvarnošću, a to je postoji li stvarna potreba za zanimanjem na tržištu rada", kaže Radovanović.

Koordinatorka tima za profesionalnu orijentaciju u OŠ "Sonja Marinković", Tatjana Surdučki, kaže za 021 da smo svedoci promena u aktuelnom svetu zanimanja.

"Te promene utiču i na obrazovni sistem, naša obaveza je da usmeravamo decu da upoznaju obrazovni profil i šta sve određeno zanimanje za sobom povlači", poručila je Surdučki.

Pri donošenju odluke o daljem obrazovanju često se sukobljavaju želje roditelja i deteta. Na odluku utiče i sredina, ali i prijatelji, zbog čega se stvara zabluda o određenim zanimanjima.
Tatjana Surdučki ističe da je potrebno da roditelji budu podrška svom detetu, a ne da donose odluku umesto njih.

"Roditelji su uključeni u savremeni koncept profesionalne orijentacije. Oni dolaze na sastanke i saznaju šta njihovo dete želi", kaže Surdučki za 021 i dodaje da se kroz sam proces roditelji uče da je odluka o obrazovanju i karijeri ustvari odluka njihovog deteta.

Marija Radovanović smatra da se pričom o roditeljima delegira odgovornost za sopstveni život: "Važno je da, ako se odluka o karijeri donese na osnovu toga šta su rekli roditelji, prijatelji ili psiholozi, postoji svest da mi u tom trenutku nismo bili spremni za tu odluku i da to nije kraj, nego da se ta odluka može promeniti".

Kod mladih postoji mišljenje da obrazovanje ne mora imati veliki uticaj na donošenje odluke u karijeri. Sa takvim stavom se ne slaže Pokrajinski sekretar za zapošljavanje Miroslav Vasin.

“Svaki oblik obrazovanja daruje nam određena znanja i utiče na našu ličnost. Čak iako se školujemo za zanimanje kojim se nećemo baviti, u jednom trenutku života nam ta znanja možda zatrebaju, zbog toga je ono važno", rekao je Vasin za 021.

Problemi koji postoje su najviše vezani za sam obrazovni sistem. Za Tatjanu Surdučki jedan od najvećih problema je to što obrazovni profili nisu u skladu sa zanimanjima koja postoje u Nacionalnoj agenciji za zapošljavanje.

“Kao rešenje ovog problema vidim institucionalizaciju ovog procesa, kako bi se mladi što bolje upoznali sa tržišnim svetom", poručila je ona. Miroslav Vasin kaže da je problem što naše školstvo nije usmereno ka praksi. "Upravo to je problem, potrebno je da se nastavni smerovi i programi obrazovanja prilagode. Neophodna je reorganizacija obrazovnog sistema, stvaranje novog, koji će se bazirati na aktuelnostima u svetu, a ne na prošlosti", istakao je Vasin.

Program profesionalne orijentacije se primenjuje u 1.061 školi u Srbiji, a kroz sam proces, do sada, prošlo je preko 110.000 učenika.

Ovaj tekst proizveden je u okviru projekta "Preuzmi u svoje ruke" koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a u sklopu konkursa " sufinansiranja projekata proizvodnje iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Ostalo iz kategorije Projekti - Preuzmi u svoje ruke