Novac na konkursu sumnjivim organizacijama i zaposlenom u Gradskoj kući

Gradsko veće Novog Sada objavilo je rezultate konkursa za realizaciju projekata u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade, koji su izazvali burne reakcije u javnosti.
Novac na konkursu sumnjivim organizacijama i zaposlenom u Gradskoj kući
Foto: 021.rs
Kako pokazuju rezultati, novac su dobili, osim političkih aktivista kako vladajućih, tako i opozicionih stranaka, i pojedinci zaposleni u samom Gradu. Tako je udruženje građana Institut za bezbednost u saobraćaju dobilo 200.000 dinara za projekat "Biram bezbedno za saobraćaj", iako je predsednik udruženja u isto vreme član Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada. Radi se o Slavenu Manoviću i indirektnom sukobu interesa, s obzirom na to da je Grad praktično dao novac svom čoveku. 
 
Osim ovih nelogičnosti, javljaju se i udruženja koja nemaju mnogo iskustva u radu sa mladima, a polemiku je pokrenulo prisustvo i nekoliko verskih i nevidljivih organizacija. O pojedinim udruženjima nemoguće je pronaći ni bliže podatke jer nemaju sopstvene sajtove, kao ni aktivne društvene mreže. Organizacija kojoj je poveren monitoring dobilo je 800.000 dinara da prati projekte do kraja godine, do kada je rok za njihovu realizaciju, što je zapravo najniža suma dodeljena za ovaj posao poslednjih godina. 
 
Osim ovih uobičajenih pojava u sprovođenju konkursa, predstavnici udruženja koja su i ranije naglašavala da postoje mahinacije ponovo reaguju. Naime, kako je 021 i ranije pisao, kasnilo se i sa raspisivanjem, a potom i sa objavom rezultata konkursa, a prema rečima Slavice Ranisavljev iz udruženja za društveni aktivizam mladih, konkurs je izgubio smisao i brojne organizacije neće moći da ispune ono što su planirale do kraja ove godine. Sredstva koja su im dodeljena, a ne budu utrošena, moraju da se vrate u budžet Grada. 
 
"Oni su 30. jula raspisali konkurs i trajao je dve nedelje. Zaključen je 15. avgusta i od tada ništa, prošlo je bilo dva meseca i nije bilo rezultata. Mi smo planirali da naši projekti traju bar četiri meseca i sada moramo da ih skraćujemo bar duplo", kaže Slavica i dodaje da nije poenta Lokalnog akcionog plana da se sve aktivnosti zguraju u dva meseca, već da se kontinuirano, u toku četiri godine, ispunjavaju svi navedeni ciljevi. 
 
Mladima će se sada na gomili nuditi sadržaji koji mogu da se ostvare uglavnom u zatvorenom prostoru, s obzirom na to da niko neće realizovati projekte na otvoren u novembru i decembru. 
 
"Obezvredili su ovaj konkurs. Obično se daju neke smernice za apliciranje kada se piše konkurs, ali nisu nam ni to dali. Oni su samo naveli sve ciljeve LAP-a kao teme, iako bi ti ciljevi trebalo da su se raspoređivali na četiri godine kako se projekti ne bi ponavljali - i to je poenta. Oni očigledno nisu imali dovoljno vremena da odrade posao kako treba, ima mnogo grešaka u koracima", objašnjava Slavica Ranisavljev. da ima grešaka smatra i Član gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, koji kaže da je konkurs za mlade kasnio zbog - drugih prioriteta. 
 
Kako je 021 već pisao, priča o mogućnosti da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu mladih počela je u junu, a iznenadila je i čelnike grada. Oni su bili zainteresovani da Novi Sad aplicira, ali je za to potrebno uplatiti ogromnu sumu od čak 15 miliona dinara, koja nije ranije predviđena već projektovanim budžetom. Zbog toga, kaže Svilar, Grad je odlučio da uzme deo novca koji je bio na raspolaganju - iz kase omladine, za LAP. 
 
"Da li je interes grada ili nije da konkurišemo za omladinsku prestonicu? Ja mislim da jeste. Pokazalo se da je naša aplikacija više nego uspešna, jer je Novi Sad u neverovatnoj konkurenciji ušao u prvih pet gradova kandidata, a ima velike šanse da pobedi. Ako i ne pobedi ove godine, u roku od godinu - dve će sigurno", kaže on i dodaje da je Grad izmenio i odluku kojom se reguliše isplata novca preko konkursa, kako bi organizacija koja je vodila kandidaturu dobila novac brže. 
 
Ta organizacija je, inače, Egzit fondacija. "Pošto su rokovi za apliciranje isticali krajem aprila, upotrebili smo sredstva iz budžeta za LAP, jer da nismo, bili bismo odbijeni. Dogovorili smo se da putem rebalansa sve nadoknadimo i sva sredstva su vraćena. Tada smo stekli prava za raspisivanje konkursa za LAP", kaže Svilar. 
 
Inače, podsetimo da su predstavnici NVO još u julu rekli da je Grad vršio pritisak na njih da podrže Egzit fondaciju i kandidaturu za EPO 2015, o čemu možete da čitate OVDE. Pošto je konkurs raspisan i zatvoren, komisija određena za evaluaciju imala je rok od dve nedelje da razmotri prijave i donese odluku, ali ona to nije učinila u roku. Naime, rezultati su objavljeni tek juče, ali Svilar smatra da kašnjenje nije iznenađujuće. 
 
"Mislim da je tako svake godine i taj rok nikad nije bio ispoštovan. To nije opravdanje, ali bilo je i formalno-pravnih situacija u gradskoj vlasti koje su dovele do kašnjenja. Kad bismo ponovo bili u istoj situaciji da biramo između kandidature grada za prestonicu ili kašnjenje u konkursu, podržao bih kandidaturu", iskren je Svilar. 
 
Na pitanja o indirektnom sukobu interesa u kojem je Manović kaže da ne zna da je pomenuti na čelu udruženja koje je dobilo novac, a dodaje da politička pripadnost nije bila merilo za raspoređivanje sredstava. 
 
"Lično sam ponosan na komisiju što je opredelila u istoj godini novac tako različitim stranama. Zašto bismo nekome otežavali zato što je verska organizacija, ili član partije? Da li je moguće napraviti konkurs gde nemate ljude koji su politički angažovani? Pritom ovde ima i stranaka koje nisu iz vladajuće koalicije. Sam faktor da je neko politički angažovan ne treba da bude razlog da budete primljeni ili odbijeni, ovde imate i ljude koji se apsolutno ne bave politikom", smatra on. 
 
Inače, ako organizacije ne uspeju da realizuju sve planirano i ostane višak novca, postoji mogućnost da se aktivnosti nastave sledeće godine. Kako obećava Svilar, nije moguće prenošenje neutrošenih sredstava u narednu budžetsku godinu, ali jeste moguće dodeliti sektoru omladine iznos uvećan za onoliko koliko je novca ostalo nepotrošeno. 
 
U međuvremenu, krajem novembra će se znati koji grad je nova prestonica mladih, te šta će Novi Sad dobiti ukoliko to i postane.
 
Ovaj tekst proizveden je u okviru projekta "Preuzmi u svoje ruke" koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a u sklopu konkursa " sufinansiranja projekata proizvodnje iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Ostalo iz kategorije Projekti - Preuzmi u svoje ruke