Kosovo primljeno u UEFA, otvoren put i za članstvo u FIFA

Kosovo je primljeno u UEFA prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće fudbala iako pre toga nije promenjen statut.
Protiv prijema Kosova u članstvo UEFA-e glasala su 24 delegata.
 
Vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost "političkih posledica". Zahtev Kosova za prijem je obrazlagao je Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to "da li će neko deci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal".
 
Na njegov predlog prvi je odgovarao predsednik FSS Tomislav Karadžić. Predsednik FSS insistirao je da je u pitanju "politički predlog" te dodao da "fudbal ne sme da pređe liniju i prekraja granice bilo koje države". "Primanje saveza samoproglašene države u UEFA bi pred očima celog sveta omogućilo najgrublje mešanje politike u sport. Zato moramo da kažemo ne", poručio je Karadžić. On je podsetio da Kosovo nije članica UN i da je odbijen njen prijem u UNESKO, ali je naveo i da u postupku prijema u UEFA postoji čitav niz ozbiljnih nedostataka.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti imalo nameru da promeni statut po kojem član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u predlogu novog imali su nameru da se to promeni formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi". Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova. 

Odluka o prijemi kosovskog saveza znači da će klubovi i reprezentacija moći da igraju zvanične utakmice u evropskim takmičenjima. Pored toga, kosovskom savezu otvoren je put za članstvo u FIFA i naknadno mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.
 
Autor: B92/Tanjug
  • Seselj Vonjislav

    03.05.2016 18:53
    Ja cu licno odseci onu stvav u kovist nebeskog navoda i tevitovije. Da i mi njima pokazemo!
  • UŽAS

    03.05.2016 17:04
    Davno mu beše.
    Kosovo odavno nije naše, možemo mi da želimo koliko hoćemo realnost je nešto drugo.
  • Analiticar

    03.05.2016 15:12
    Analiza
    Odmah uvesti vize za gradjane Crne Gore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.