Kako fudbalski klubovi posluju iako su u blokadi

Fudbalski savez Srbije dobio je novo rukovodstvo, a jedan od glavnih testova za čelnike FSS je da li će uspeti da finansijski disciplinuju fudbalske klubove koji na različite načine izbegavaju zakonske obaveze.

Klubovi naime funkcionišu i kada su im računi u blokadi, a na kršenje Zakona ne reaguju ni nadležne državne institucije. Finansijsku kontrolu poslovanja klubova dužan je da vrši Fudbalski savez Srbije. Savez klubovima izdaje licencu - dozvolu za takmičenja samo ukoliko su izmirili obaveze prema igračima i drugim srpskim klubovima od kojih su recimo kupili nekog igrača.

Za sada nijedan klub nije izgubio licencu bez obzira što su im računi u blokadi. Pojedini klubovi godinama rade u ovakvim uslovima, kršeći zakon. Ovo nezakonito poslovanje država ne samo da toleriše, već prema istraživanju "Insajdera" klubovima novac na ime sponzorstva uplaćuju čak i državna i javna preduzeća.

Kada je klub u blokadi prema Zakonu sva primanja moraju ići za vraćanje dugova poveriocima, a ne za poslovanje. Zato se postavlja pitanje kakve finansijske konstrukcije pravi klub koji ima aktivan samo račun za isplate plata. Kako isplaćuje troškove organizacije utakmica, kako isplaćuje novac iznajmljenim agencijama za obezbeđenje, kako plaća odlaske na utakmice, pripreme u inostranstvu, smeštaj fudbalera na putovanjima...

Račun FK Crvena zvezda je u blokadi i u poslednja dva meseca. U periodu od 13. decembra 2013. do 4. maja 2015. bili su neprekidno u blokadi 507 dana.

Račun FK Partizan od 16. decembra 2015. nije bio u blokadu, ali je i Partizan prethodnih godina često imao ovaj problem, pa je račun kluba u jednom periodu bio u blokadi 135 dana, od 14. oktobra 2014. do 26. februara 2015. Svi ovi podaci se mogu pronaći na sajtu Narodne banke Srbije.

Upravo na primeru ova dva kluba, Insajder.net je u svom ranijem istraživanju, otkrio kako sportski klubovi posluju iako su im računi blokirani. Jedan od mehanizama jeste preko ćerki firmi koje su klubovi osnovali.

Naime, uplate i isplate mogu da se vrše preko ćerki firmi putem takozvanih "cesija", odnosno ustupanja potraživanja. U tom slučaju, sponzori uplaćuju na račun ćerke firme umesto na račun kluba, a isplate poput troškova za premije igračima, putovanja i takmičenja, takođe se vrše sa računa ćerke firme.

Ceo tekst Insajdera možete pročitati OVDE.

  • zivan

    21.05.2016 20:20
    Zassto se apostrofiraju samo fudbalski klubovi; u ovoj zemlji na potpuno isti naccin posluju desetine hiljada preduzeca, medju njima ova u restrukturiranji su u blokadi kontinuirano i po sedam, osam i visse godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.