Španovićeva najdoslednija atletičarka, medalja za medaljom

Kraj svake godine reservisan je za sumiranje postignutih rezultata koji su obeležili godinu na izmaku.
Svetska atletska asocijacija tradicionalno je izdvojila događaje po kojima ćemo pamtiti ovu atletsku 2016. godinu, pa tako u izveštaju o skoku udalj za žene najviše mesta je posvećeno uspehu srpske atletičarke Ivane Španović, prenosi B92.
 
Španovićeva je svojim rezultatima zasenila svetsku javnost i mnoge stručnjake ostavila bez reči, a kako prenosi IAAF, Španovićeva je zasigurno oborila rekord za doslednost, odnosno konstantnost. 
 
Najbolja srpska atletičarka u sezoni na otvorenom takmičila je u 10 različitih zemalja, na četiri kontinenta, i uprkos varijacijama u vremenskoj zoni i klimatskim uslovima, svi njeni skokovi bili su razmaku najviše 18 cm jedan od drugoga. U celoj sezoni taj razmak sveo se na najlošiji skok od 6,83 m do 7,10 cm, koliko iznosi novi nacionalni rekord Srbije. Španovićeva je osvojila osam od 11 finala, dva puta je zauzela drugu poziciju, i jednom je bila treća na postolju. 
 
Još jedan rekord gde je Ivana umešala svoje prste odnosi se na rekord koji je postigla u Dijamantskoj Ligi. Šampionka Evrope pobedila je na pet mitinga iz serije, a samo je šestostruka svetska prvakinja i Olimpijska pobednica iz Londona, Britni Ris bila bolja od Srpkinje. Ris je takođe atletičarka koja ima najbolji rezultat sezone, impresivnih 7.31 m. 
 
Iako su obe briljirale u Riju sa skokovima 7,08 m odnosno Ris 7,15 m, morale su da se zadovolje bronzom odnosno srebrnom medaljom. Zlato je otišlo u ruke svetske prvakinje iz Pekinga Tiane Bartolete, koja je izvela najbolji skok života i zabeležila fenomenalnih 7,17 m. Možda ne najbrža žena na svetu, ali definitivno najbrža daljašica, Bartoleta je maksimalno iskoristila svoju brzinu i titulu olimpijske šampionke uzela u svoje ruke. I pre, a i posle Rija, Bartoleta je bila daleko lošija od onoga što smo imali prilike da vidimo u Riju. 
 
Pored titule vicešampionke sveta u dvorani, evropske prvakinje, bronzane iz Rija i osvajanje trofeja Dijamantske Lige, Ivana Španović definitivno iza sebe ima najuspešniju sezonu, ali upravo ta konstantnost među rezultatima i pomeranje granica ličnih rekorda iz godine u godinu čini Ivanu jednom od najboljih skakačica ovog vremena.
  • Hmm

    25.12.2016 17:36
    Vrhunski sportista
    Nema joj ravne ali i rezimski sportista. Kako je samo skocila u odbranu vrhovnog vodje posle Olimpijade... Po sistemu: nisam ja ni gladna ni zedna, drzava mi obezbedjuje vrhunske uslove... Dosledna. Uvek uz one gde je lova
  • Zabrinuta

    25.12.2016 15:07
    Oho
    Oho, od ovih igara i hleba sigurno ćemo imati šta da jedemo.
  • Zabrinuta

    25.12.2016 15:06
    Oho, od ovih igara i hleba sigurno ćemo imati šta da jedemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.