Književni klabing u Novom Sadu

Novosadski "Književni klabing" svakog drugog četvrtka okuplja ljubitelje književnih dela.
Novosadski "Književni klabing" svakog drugog četvrtka okuplja ljubitelje književnih dela.

U prostorijama "Infopolisa" u Apolo centru okuplja se grupa mladih ljudi da diskutuje i razmeni mišljenja na temu određenog književnog dela.

U zavisnosti od obimnosti odabranog dela koje se čita, članovi se okupljaju jednom u dve ili tri nedelje. Ovaj književni klub osnovan je u maju i do sada se na susretima govorilo o sledećim književnim delima:
- Markes, Sto godina samoće
- Haksli, Vrli novi svet
- Kiš, Grobnica za Borisa Davidoviča
- Kami, Pravednici
- Kundera, Nepodnošljiva lakoća postojanja
- Dežulović, Christkind
- Vulf, Gospođa Dalovej
- Nabokov, Lolita

Organizatorka književnog kluba je Sanja Pavlović, diplomirana filološkinja, aktivistkinja "Udruženja mladih za društveni aktivizam" i volonterka "Infopolisa". Za razliku od školskih dana kada se čitaju knjige kao obavezna lektira, članovi kluba se okupljaju dobrovoljno, glasovima većine biraju sledeće delo za čitanje i dolaze na susret kada je na redu diskusiija o knjizi koja je po njihovom ukusu.

Uzrast članova varira od 16 godina do 36, nema pravila. Poslednji susret "Književnog klabinga" posetile su i srednjoškolke koje su došle da se informišu kako da osnuju književni klub koji bi bio namenjen njihovom uzrasnom dobu - srednjoškolcima. Dobile su informacije, ideje i podršku za svoj poduhvat.

"Književni klabing" je idealno mesto za druženje sa vršnjacima, gde imate priliku da u prijatnoj, opuštenoj atmosferi razmenite mišljenje o omiljenim knjigama sa osobama različitih studijskih usmerenja i zanimanja ali i budete podstaknuti na čitanje novih knjiga. Takođe, klub prati aktuelnosti pa su se u nedelji obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, a u okviru projekta Udruženja mladih za društveni aktivizam "Aktivna jesen" članovi okupili da diskutuju o delu Virdžinije Vulf "Gospođa Dalovej" budući da glavna junakinja Klarisa Dalovej, kao i sama autorka ovog romana, prolazi kroz mentalne poteškoće.

Ako volite da posećujete klubove i to nezadimljene, razgovarate sa mladim, pametnim istomišljenicima ili neistomišljenicima o nekim zanimljivim knjigama "Književni klabing" je pravo mesto za vas. Sve što treba da uradite jeste da se pojavite u četvrtak 13. novembra u 19 časova u "Infopolisu" u prostorijama Apolo centra. I da do tada pročitate "Vreme čuda" Borislava Pekića. Za sve informacije posetite FB stranicu "Književnog klabinga": https://www.facebook.com/knjizevniklabing. (Sanja Stanković)

  • Knjiga

    03.11.2014 16:06
    Podrska za ovu super inicijativu!

    Jedino mi bude žao što kada se neko potrudi da uradi nešto, aktivira se, dođu pasivno agresivni komentari, obično formalnog tipa ili nerelevantni za priču.

    Žao mi je ako vas ime kluba sprečava da u ovome učestvujete, ja znam da ću ih posetiti :)
  • NenadV

    03.11.2014 15:58
    komentar na komentar
    @Hahaha- Ima nas raznih (Srba). Neki od nas znaju i za šalu, a volimo i da izlazimo i čitamo. Čak smo čuli i za reč "klabing", kao i za Pekića! Prihvatam izazov! Pročitaću knjigu, pa se vidimo da malo prodiskutujemo.
  • 03.11.2014 13:34
    @Komša
    To što napriča o poreklu izraza "klabing" nema veze sa životom, možda jedino u tvojim fantazijama. Uvek se javljaju neki pametnjakovići kojima su fisting i orgijanje u glavi kad se pomene književni klub, umesto da podrže sjajnu inicijativu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti