Otvoreno o mentalnim poremećajima

Udruženje mladih za društveni aktivizam organizuje edukativno druženje na temu mentalnih poremećaja.
Udruženje mladih za društveni aktivizam organizuje edukativno druženje na temu mentalnih poremećaja.

U četvrtak 25. decembra u prostorijama Infopolis-a u Apolo centru, u 19 časova počinje gledanje kratkih filmova-govora sa TED konferencija koji za temu imaju mentalne poremećaje i prepreke sa kojima se osobe sa mentalnim poremećajima suočavaju.

Nakon gledanja filmića, o mentalnim poremećajima razgovaraće se na otvoren način, bez predrasuda, stigme i tabuisanja, a učesnici će u interaktivnoj diskusiji imati priliku da podele svoje stavove, mišljenja i iskustva na ovu temu. Dijalog o mentalnim poremećajima se sprovodi u okviru projekta koji za cilj ima promovisanje mentalnog zdravlja i smanjenje stigme osoba koje žive sa mentalnim poremećajima.

U Srbiji se izuzetno malo zna o mentalnim poremećajima, načinu na koji se razvijaju, faktorima rizika i načinima na koje se osobi sa mentalnim poteškoćama može pružiti podrška. Događaji koji imaju za cilj razgovor o mentalnim poremećajima se odigravaju retko i često informacije ne dopiru do šire javnosti. Ovo vodi ka velikom broju predrasuda, tabua i zabluda kod najvećeg dela građana. Nažalost ovakvi stavovi čine da se osobe koje se suočavaju sa mentalnim poremećajima osećaju izolovano, bez podrške svojih prijatelja, kolega i drugih, često se stide da o tome govore i potrebno im je više vremena da bi se obratili stručnom licu za pomoć što rezultira mnogo dužim lečenjem i dodatnim komplikacijama u prisutnom poremećaju ili mentalnoj poteškoći.

Udruženje mladih za društveni aktivizam želi da da svoj doprinos stvaranju kulture otvorenog društva i društva znanja organizacijom ovakvih događaja čiji cilj jeste podsticanje na promenu, i otvoren razgovor o mentalnim poremećajima, onome što oni predstavljaju, načinu na koji se prikazuju i mehanizmima kako se ljudi suočavaju sa istim. Svi građani su pozvani da pogledaju video zapise u kojima govore osobe koje se suočavaju sa depresijom, paranoidnim poremećajem i šizofrenijom. Nakon video prezentacija razgovaraće se o utiscima pregledanih materijala, sopstvenim iskustvima, svemu onome što posetioce događaja muči, a što ne znaju koga bi pitali.

Za više informacija posetite fejsbuk stranicu Udruženja mladih za društveni aktivizam.

  • Marko

    24.12.2014 14:18
    Mislim da je ovo veoma važno. Dolazim :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti