Počinje trka za Zlatnu palmu, u konkurenciji 21 film

Međunarodni filmski festival u Kanu, 69. po redu, počinje danas i trajaće do nedelje, 22. maja, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik Zlatne palme.

Festival će otvoriti novi film Vudija Alena "Cafe Society", u kojem glavne uloge tumače Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg. To je treći Vudijev film koji otvara prestižni festival na Azurnoj obali, posle filma "Holivudski kraj" koji je otvorio festival u Kanu 2001. i "Ponoći u Parizu" iz 2011. godine.

Za Zlatnu palmu takmičiće se 21 film, među kojima su "Hulijeta" Pedra Almodovara, "The last Face" Šona Pena i "Paterson" Džima Džarmuša, "Loving" Džefa Nikolsa, "Juste la fin du monde" belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Na projekciji bokserske drame "Ruke od kamena" venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica, koja je van zvanične konkurencije festivala, pojaviće se i slavni Robert de Niro, koji i glumi u filmu. De Niro je inače glumio u dva filma nagrađena Zlatnom palmom - "Taksista" Martina Skorsezea 1976. i "Misija" Rolanda Džofa 1986. godine, a takođe je bio i predsednik žirija festivala 2011. godine.

Žiriju će ove godine predsedavati australjiski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnosti u žiriranju, s Milerom će većati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Uz Milera, žiri čine četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saderland i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešeni Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film "Saulov sin".

Kanski festival predstavlja jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svetu koji je prvi put održan 1939. godine, ali je definitvno ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.