Meta Dejmona kritikovali jer je belac

Američki glumac Met Dejmon na meti je kritike zbog uloge u novom naučno-fantastičnom filmu "The Great Wall", ali ne zbog glume, nego zbog toga što je belac.

Tajvansko-američka glumica Konstans Vu na Tviteru je kritikovala izbor glavnog glumca za film čija se radnja dešava u Aziji, rekavši da je u pitanju "tipičan rasistički pristup Holivuda".

"Moramo da prekinemo rasistički mit da jedino belac može da spase svet", napisala je Vu.

Posle kritike tog njenog komentara, glumica je objasnila da nije kritikovala Dejmona lično, nego holivudski manir da u azijskim filmovima glavni glumci budu belci, čime se insinuira da je bela rasa superiornija od drugih.

"Naši heroji ne izgledaju kao Met Dejmon. Oni liče na Malalu, Gandija, Mandelu... Niste nam potrebni vi da nas spasavate. Mi volimo našu boju kože, našu kulturu, snagu našeg duha u našim pričama. Ne treba da nas vi spasavate od bilo čega", navela je glumica.

Film "Great Wall" je režirao Džang Jimou i smešten je u vreme Sung dinastije u Kini (959-1126). Film je labava adaptacija kratke priče Franca Kafke "Veliki Kineski zid" i nije zasnovan na istorijskim činjenicama, osim što se dešava oko Kineskog zida u vreme dinastije Sung.

Osim Dejmona, u filmu igraju i Djing Tijan, Pedro Paskal, Vilijem Defo i Endi Lou. Film će se u bioskopima naći od 24. februara 2017. godine.

Ovo nije prvi put da je Konstans Vu kritikovala "holivudsku belinu". Ona je prethodno komentarisala i izbor glumice Skarlet Johanson za rimejk filma "Ghost in the Shell" i najave da će se u tom filmu koristiti tehnika koja će omogućiti da beli glumci više liče na Azijate.

  • Kosovo

    06.08.2016 09:23
    Zabranjena istorija srbalja
    Vreme je da Miloša Obilića igra Džet Li, a kneza Lazara Džeki Čen u filmu "Kosovooki zmaj"
  • Roćko

    02.08.2016 09:03
    Ih, i baš Konstans Vu se našla da komentariše! Osoba koja je promenila ime da bi bilo evropskije i belačkije.
  • Ložač

    02.08.2016 01:11
    Will Smith je više puta čačkao zube planetom. Doduše on možda nije crn ako me oči varaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.